Moscova se opune la ONU adoptării unei declaraţii pentru încetarea ostilităţilor din Siria
Sursa foto:paginaderusia.ro Vizualizari:

Moscova se opune la ONU adoptării unei declaraţii pentru încetarea ostilităţilor din Siria

Rusia s-a opus miercuri adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a unei declaraţii prin care să se ceară o încetare a ostilităţilor şi respectarea dreptului internaţional umanitar în nord-vestul Siriei, iniţiativă lansată de Franţa, au anunţat surse diplomatice, relatează AFP.

„Rusia a spus nu”, a declarat jurnaliştilor ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, vizibil furios, după o şedinţă cu uşile închise şi foarte tensionată a Consiliului.

„Nu există nicio declaraţie”, „nu a fost posibil”, a confirmat omologul său belgian, Marc Pecsteen de Buytswerve, preşedinte în funcţie al Consiliului de Securitate al ONU în luna februarie.

Potrivit unor diplomaţi, reuniunea cu uşile închise, care a urmat unei reuniuni publice, a fost marcată de schimburi de ”insulte” şi de o tensiune foarte accentuată. Rusia i-a criticat vehement pe occidentali pentru ”că nu au înţeles poziţia rusă”, a afirmat unul dintre diplomaţi. „Consiliul este complet paralizat”, a afirmat Marc Pecsteen de Buytswerve, citat de paginaderusia.ro.

Opoziţia Rusiei faţă de adoptarea unui text comun care solicită încetarea ostilităţilor în regiunea Idleb a fost susţinută de China, au menţionat sursele citate.

Emisarul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a avertizat Consiliul de Securitate împotriva unui ”pericol iminent de escaladare” în nord-vestul Siriei, după recentele declaraţii ale Turciei şi Rusiei.

Situat în nord-vestul Siriei, Idleb, ultimul bastion al rebelilor şi jihadiştilor, a fost teatrul unei escaladări în ultimele săptămâni cu confruntări fără precedent între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad, susţinute de Moscova şi Teheran. 

Similare
RECOMANDĂRI