Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moment istoric pentru musulmanii turci. Astăzi s-au putut ruga în celebra Hagia Sofia din Istanbul pentru prima oară dupa 86 de ani

Moment istoric pentru musulmanii turci. Astazi s-au putut ruga in celebra Hagia Sofia din Istanbul pentru prima oară după 86 de ani. Fostul muzeu, aflat în patrimoniul UNESCO, a fost convertit în moschee. La rugăciunea de astăzi a participat şi preşedintele Erdogan, dar şi alţi demnitari străini din ţări musulmane.

Mii de musulmani din toate colturile Turciei si nu numai s-au adunat la Hagia Sofia pentru prima rugaciune gazduita de celebrul lacas dupa 1934. La acea data, cladirea aflata in patrimoniul UNESCO a fost convertita in muzeu. La cererea autoritatilor un tribunal a revizuit acea decizie si la inceputul acestei luni a hotarat ca legal Hagia Sofia nu poate sa fie decat o moschee. Presedintele Erdogan, cel care a promovat acest proiect, a participat la rugaciune alaturi de 500 de demnitari turci dar si straini, veniti din tari ca Azerbaidjan si Qatar. Afara mii de oameni s-au rugat in locurile special amenajate pentru crediniciosi.

"Este mult mai corect să fie moschee decât muzeu. Sunt foarte emoţionat să văd atâţi oameni aici. Deschiderea Hagiei Sofia ca moschee este un semn că toate asupririle din lume se vor încheia. Cu voia Celui de Sus, Islamul va triumfa", au spus oamenii prezenţi.

Ridicata a cum aproape 1.500 de ani Hagia Sofia a fost initial catedrala ortodoxa. De la jumatatea secolului al 15-lea a devenit moschee sub conducerea otomanilor, iar in 1934 a fost transformata in muzeu. Acum a fost ornata cu un nou covor de rugaciune, iar toate elementele crestine au fost acoperite cu draperii. La interior se pot ruga pana la o mie de persoane. UNESCO, liderii bisericilor crestine, si politcieni straini au criticat decizia transformarii Hagiei Sofia din muzeu in moschee. Presedintele Erdogan a dat asigurari ca lacasul va ramane in continuare deschis tuturor, indiferent de religie si nationalitate. Hagia Sofia este cel mai vizitat monument din Turcia si aproape 4 milioane de oameni ii trec pragul in fiecare an. 
Similare
RECOMANDĂRI