Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Miresele jihadiştilor. Poveştile tinerelor care au plecat din Occident de dragul luptătorilor ISIS

Sunt numite "Miresele ISIS". Cele mai multe sunt tinere - adolescente chiar - din Europa de Vest, America sau Canada. Au renunţat la tot de dragul unui luptător al grupării Stat Islamic, de care s-au îndrăgostit pe internet.

Şi au plecat după alesul inimii în zonele controlate de jihadişti din Siria şi Irak. Unele au devenit aprige luptătoare, alături de terorişti. Altele s-au trezit în mijlocul unui coşmar fără scăpare. Magdalena Moreh, jurnalist senior, ne spune povestea a două dintre miresele ISIS.

Linda Wenzel,  o adolescentă din Germania, are 16 ani şi este mireasă ISIS. A fost găsită de militarii irakieni, când au eliberat oraşul Mosul, murdară, rănită, cu un copil mic, subnutrit, printre ruinele unei construcţii bombardate. Linda Wenzel a căzut în capcana unui cecen. Într-o cameră de conversaţii, pe internet, cecenul luptător ISIS a luat-o de nevastă şi a convins-o să vină în Siria.

Cecenul e mort, iar Linda vrea să se întoarcă în Germania. Dacă rămâne în Irak, ar putea fi condamnată la moarte pentru activităţi teroriste. Guvernul german negociază întoarcerea ei, dar soarta miresei ISIS e incertă, pentru că a fost implicată direct în teroarea care domneşte în Raqqa, aşa numita capitală a califatului.

Linda Wenzel făcea parte din conducerea Hisbah, poliţia religioasă, care vâna pe străzile oraşului orice abatere, cât de mică, de la codul vestimentar islamic, cum ar fi pantofii cu puţin toc, sau un veşmânt colorat. Acum spune că regretă că s-a alăturat ISIS şi că nu vrea decât să se întoarcă în Germania, la părinţii ei.

Militarii irakieni care au prins-o după recucerirea oraşului Mosul spun însă că nu cred în regretele ei, mai ales că avea cu ea o centură cu explozibil.

Cea mai periculoasă dintre Miresele ISIS este Sally Jones, o britanică de 50 de ani, fostă chitaristă într-o trupă de punk rock. Nu a fost recrutată online. Când a plecat din Marea Britanie era deja convertită la Islam, de mult, de tânărul ei iubit, un britanic de origine pakistaneză, hackerul şef al ISIS.

Cei doi au plecat în Siria în 2013. Poreclită „doamna Teroare", Sally Jones a avut un rol cheie în recrutarea mireselor online şi în pregătirea femeilor occidentale pentru comiterea de atentate. În materialele de propagandă spunea că vrea să-i ucidă pe toţi creştinii cu un cuţit bont.

Soţul ei a murit într-un atac cu dronă, acum 2 ani. De atunci i se spune „Văduva albă". Când ISIS a început să piardă teren, Văduva Albă a vrut să se întoarcă în Marea Britanie, dar nu a lăsat-o fiul ei. Are 14 ani şi e complet spălat pe creier de jihadişti şi participant, se pare, la decapitarea unor prizonieri kurzi.

Sally Jones este pe listele internaţionale de terorişti căutaţi în toată lumea.

Mai multe ţări occidentale au probleme cu miresele ISIS. Acum, după înfrângerile suferite de jihadişti, femeile rămase văduve vor să se întoarca acasă. Câteva au reuşit, fără ca autorităţile să ştie, altele încearcă, pe canale diplomatice, altele au fost deja refuzate, pentru că nu se ştie dacă nu cumva sunt un pericol, dacă nu cumva vin pentru a comite atentate.

Similare