Vizualizari:

Ministrul rus de externe: Tot ce este legat de întoarcerea lui Navalnîi şi de reţinerea sa este competenţa exclusivă a forţelor de ordine

Un tribunal din Moscova a decis că Alexei Navalnîi trebuie să rămână în arest preventiv 30 de zile, până când va fi redeschis un dosar mai vechi, în urma căruia a primit condamnare cu suspendare. Cel mai acerb critic al Kremlinului a revenit duminică seara la Moscova, cu toate că a fost avertizat că riscă ani de închisoare. Majoritatea cancelariilor occidentale şi Statele Unite condamnă ferm decizia Moscovei de a-l aresta pe Navalnîi, cer eliberarea sa şi ameninţă cu noi sancţiuni la adresa Rusiei. Cu amănunte vine corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.

Oficialii de la Moscova se fac că nu înţeleg de ce în mediile occidentale i se acordă atâta importanţă lui Alexei Navalnîi.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: "Episodul cu Navalnîi a captat atenţia în plan internaţional într-o manieră artificială şi nefondată. Tot ce este legat de întoarcerea lui Navalnîi şi de reţinerea sa este competenţa exclusivă a forţelor de ordine."

Opozantul rus a fost reţinut duminică seara pe aeroport, la controlul paşapoartelor, în urma unei sesizări din partea Serviciului Federal al penitenciarelor. Lui Navalnîi i se impută că nu a respectat condiţiile unei condamnări cu suspendare, care presupunea prezentarea periodică la poliţie.

Astăzi la prânz a avut loc un proces improvizat nu la tribunal cum ar fi fost normal ci chiar la secţia de poliţie unde a fost reţinut peste noapte Alexei Navalnîi. La fel ca şi ieri, când s-a schimbat aeroportul de destinaţie în ultimul moment, autorităţile s-au grăbit să dea o sentinţă cât mai repede, ca susţinătorii lui Navalnîi să nu aibă timp să se mobilizeze.

Presa nu a avut acces la procesul improvizat, cu toate că Navalnîi a insistat ca şedinţa să fie publică.

Alexei Navalnîi: "De ce şedinţa tribunalului Himki are loc la secţia de poliţie? Nu înţeleg. De ce avocaţii nu au fost înştiinţaţi din timp? Am văzut multe cazuri când justiţia a fost luată în derâdere, dar în cazul de faţă am impresia că bătrânului din bunker (n.r. Putin) îi este atât de frică, încât oamenii lui au rupt şi aruncat în mod demonstrativ la gunoi codul de procedură penală. Este de nedescris ce se întâmplă aici. Este o ilegalitate fără precedent."

Până la urmă, judecătorul a decis că Navalnîi trebuie să stea după gratii timp de 30 de zile. Între timp, opozantului rus i se pregăteşte redeschiderea procesului în urma căruia a primit condamnare cu suspendare. Acum, procuratura rusă cere recalificarea condamnării cu suspendare într-una cu executare, aşa că Navalnîi riscă să rămână în detenţie încă trei ani şi jumătate.

Similare
RECOMANDĂRI