EXTERN

Miniştrii de externe ai ţărilor UE se reunesc la Luxemburg

post-img

Miniştrii de externe ai ţărilor Uniunii Europene (UE) se reunesc, la 14 octombrie 2019, la Luxemburg, în cadrul unei reuniuni formale a Consiliului Afaceri Externe. Ultimele evoluţii din Siria, situaţia din Afganistan ca urmare a alegerilor prezidenţiale din 28 septembrie 2019, activităţile de foraj desfăşurate de Turcia în estul Mediteranei vor fi principalele subiecte luate în discuţie, potrivit www.consilium.europa.eu.

Referitor la Siria, Consiliul va discuta pe marginea anunţului făcut de secretarul general al ONU la 23 septembrie, cu privire la un acord de constituire a unui comitet constituţional. Va fi prezent la dezbatere şi trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen. UE şi-a asumat angajamentul de a contribui la instalarea păcii în zonă, prin donaţii umanitare, dar şi prin adoptarea de sancţiuni împotriva persoanelor responsabile de reprimarea violentă a populaţiei civile - începând cu 2011. În mai 2019, UE a prelungit cu un an sancţiunile împotriva regimului sirian, până în iunie 2020.

În ceea ce priveşte Afganistan, miniştrii de externe vor trece în revistă evoluţiile recente din cadrul negocierilor de pace. La 30 septembrie 2019, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini a făcut apel la reţinere până la anunţarea rezultatelor finale. Rezultatele preliminare ale scrutinului vor fi anunţate pe 19 octombrie, iar cele definitive pe 9 noiembrie, favoriţi fiind actualul preşedinte Ashraf Ghani şi şeful guvernului, Abdullah Abdullah. Relaţiile UE cu Afganistan au la bază Strategia UE pentru Afganistan, agreată de cele două părţi în 2017 şi care prevede cooperarea în privinţa statului de drept, sănătate, dezvoltare rurală, educaţie, ştiinţă şi tehnologie, lupta împotriva terorismului etc.

În cadrul reuniunii Consiliului se va discuta şi despre continuarea de către Turcia a unor noi activităţi de foraj la 45 de mile nautice de coasta sudică a Ciprului. La 4 octombrie, Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, a avut o convorbire telefonică cu ministrul cipriot de externe, Nikos Christodoulides, în cadrul căreia şi-a reafirmat solidaritatea cu Cipru. Federica Mogherini a precizat că Turcia trebuie să se abţină de la astfel de acţiuni de exploatare a resurselor naturale ale Ciprului şi să respecte drepturile suverane ale acestei ţări. La reuniunea anterioară a miniştrilor de externe, din 15 iulie, Consiliul a decis suspendarea dialogului UE cu Turcia la nivel înalt, ca urmare a continuării de către acest stat a activităţilor ilegale de foraj în estul Mediteranei. Turcia are statutul de ţară candidată la UE din 1999. În 2004, Consiliul European a decis că Turcia îndeplineşte criteriile pentru deschiderea negocierilor de aderare.

***

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE a avut loc la data pe 15 iulie 2019. În afară de suspendarea dialogului cu Turcia pe tema forajelor ilegale, Consiliul a abordat şi situaţia din Iran. Cu privire la acest aspect, Federica Mogherini a declarat că toate statele UE au fost de acord cu privire la necesitatea de a continua acţiunile pentru revenirea la respectarea deplină de către Iran a acordului nuclear.

Consiliul Afaceri Externe este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului Uniunii Europene, fiind responsabil de acţiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea şi securitatea, comerţul, cooperarea pentru dezvoltare şi ajutorul umanitar.