Milo Djukanovic revine la putere în Muntenegro după scrutinul de duminică
Sursa foto:CorD Magazine Vizualizari:

Milo Djukanovic revine la putere în Muntenegro după scrutinul de duminică

Liderul istoric al Muntenegrului, Milo Djukanovic, a regăsit duminică puterea abandonată în urmă cu aproape doi ani, după victoria sa din primul tur al prezidenţialelor din această mică ţară din Balcani candidată la aderarea la Uniunea Europeană, relatează AFP.

Este "victoria viitorului european la Muntenegrului", a reacţionat Milo Djukanovic care s-a angajat să acţioneze de-a lungul mandatului său de cinci pentru a apropia de UE această ţară cu 620.000 de locuitori.

Aliat al Occidentului, el a renunţat la postul de premier în octombrie 2016, după ce a condus Muntenegrul fără întrerupere timp de un sfert de secol, obţinând independenţa de Serbia în 2006 şi aderarea la NATO, efectivă de un an.

Cu Milo Djukanovic, postul de şef al statului, ale cărui prerogative au fost onorifice în perioada mandatelor predecesorului şi aliatului său Filip Vujanovic, va redeveni adevăratul sediu al puterii.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale independente Centre for Monitoring (CEMI), care urmează să anunţe rezultatele preliminare, Milo Djukanovici a obţinut aproape 54% din voturi, depăşindu-l considerabil pe principalul său rival, Mladen Bojanic, creditat cu o treime din voturi.

Refuzând să îl felicite, acesta din urmă a recunoscut, totuşi, victoria adversarului său, spunând simplu: "Muntenegrul a ales ce a ales".

Dacă legislativele din 2016 au fost marcate de arestarea a peste 20 de opozanţi ai aderării la NATO, acuzaţi că au pus la cale o lovitură de stat, de această dată scrutinul s-a desfăşurat fără incidente.

În timpul campaniei, la Pogorica, capitala unde trăieşte o treime din populaţie, afişele cu Milo Djukanovic, "lider, om de stat, preşedintele tuturor cetăţenilor", au ocupat cele mai multe panouri publicitare, lăsând un spaţiu redus celor şase adversari ai săi.
Similare
RECOMANDĂRI