Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mii de turci în stradă, în semn de protest faţă de mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

Mii de turci au ieşit luni seara în strada pentru a demonstra împotriva mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Protestul a avut loc la iniţiativa unei organizaţii islamice umanitare. Nu doar oamenii de rand sunt revoltaţi de gestul americanilor, ci şi autorităţile de la Ankara. Ambasadorul Turciei în Statele Unite a fost rechemat de urgenţă pentru consultări.

Marea de oameni a scandat lozinci anti-americane şi anti-Israel şi a dat foc drapelelor celor două ţări. Demonstraţia a avut loc în faţa reprezentanţei diplomatice americane din Istanbul.

Sunt anunţate proteste şi pentru zilele următoare. Iar preşedintele Recep Erdogan, în plină campanie electorală pentru alegerile din 24 iunie, a anunţat că va participa şi el la demonstraţii, în semn de solidaritate cu palestinienii.

Autorităţile palestiniene susţin că 58 de oameni au murit şi 2700 au fost răniţi, în ciocnirile violente care au avut loc ieri, simultan cu inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim.

Israelul precizează că - înarmaţi cu pietre şi sticle incendiare - susţinătorii mişcării jihadiste Hamas au încercat să forţeze intrarea în Israel şi că măsurile luate de armată sunt justificate.

Consulatul american din Ierusalim a fost extins şi, de ieri, funcţionează ca ambasadă, însă cum clădirea este destul de mică, în lunile următoare americanii vor avea un alt sediu.

Mike Pence, vicepreşedintele SUA: "În mandatul preşedintelui Donald Trump Statele Unite ale Americii vor asigura întotdeauna siguranţa şi securitatea statului Israel."

Mâine, un alt stat îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim; este vorba despre Guatemala, iar Hondurasul va face acelaşi lucru spre sfârşitul lunii.


 
Similare