EXTERN

Mii de persoane au ieşit în stradă la Kiev şi cer autorităţilor măsuri pentru combaterea corupţiei

post-img

Mii de persoane s-au adunat marţi în faţa sediului Radei Supreme din Kiev pentru a cere guvernului şi preşedintelui Petro Poroşenko să adopte măsuri împotriva corupţiei şi să reformeze legislaţia electorală, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian, citate de Agerpres.

Manifestaţia, care se desfăşoară în prezent fără incidente până la această oră, a fost convocată de mai multe organizaţii de opoziţie, între care Ruh Novâh Sil (Mişcarea forţelor noi), creată de fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, ex-aliat al lui Petro Poroşenko.

Saakaşvili, care a primit cetăţenia ucraineană şi a fost guvernator al regiunii Odesa, şi-a anunţat participarea la o serie de mitinguri programate în capitala Ucrainei pentru a cere un nou sistem electoral parlamentar, revocarea imunităţii deputaţilor şi crearea unui tribunal independent împotriva corupţiei.

Aceste solicitări se regăsesc într-un memorandum semnat de către membri ai partidelor cu reprezentare parlamentară precum Svoboda (Libertate) şi Samopomoşci (Autoajutorare), precum şi de către alte formaţiuni ca Demalians (Alianţa Democratică), Gromadianska Poziţia (Poziţia Civică) şi Partidul European al Ucrainei.

În plus, fostul premier Iulia Timoşenko, lidera Partidului Batkivşcina (Patria), şi-a declarat în ultima săptămână intenţia de a se alătura protestelor.

Autorităţile de la Kiev au desfăşurat un dispozitiv puternic de poliţie pentru a asigura ordinea publică în timpul demonstraţiei. Potrivit Unian, peste 3.500 de poliţişti au fost mobilizaţi marţi pentru a asigura ordinea publică în centrul Kievului.

Aproape simultan cu începerea mitingului, preşedinţia ucraineană a anunţat că Poroşenko a trimis Radei un proiect de lege privind eliminarea imunităţii de care beneficiază parlamentarii şi modificarea art. 80 din Constituţie care garantează imunitatea parlamentară.

Proiectul propus de şeful statului, care satisface una din cerinţele principale ale opoziţiei, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, dacă va fi aprobat de Radă.