EXTERN

Mii de britanici l-au omagiat pe prinţul Philip, în ciuda apelului Casei Regale de a nu fi încălcate restricţiile anticovid

post-img

Zeci de mii de britanici au depus flori, sâmbătă, în memoria prinţului Philip, la reşedinţele regale - Buckingham, Windsor, Edinburgh, în ciuda apelului Casei Regale de a nu fi încălcate restricţiile anti-COVID. Au fost omagii impresionante şi la nivel oficial, din partea familiei, dar şi din partea oamenilor simpli, care au vrut să-şi arate respectul faţă de memoria prinţului consort Philip, care a murit vineri, 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

„Am adus trandafiri galbeni, ca semn al prieteniei, pentru că eu cred că asta le-a arătat tuturor celor care l-au întâlnit. Un bărbat admirabil”, a spus una dintre britanicele care au venit la Palatul Buckingham.

„Am vrut să venim doar ca să-i aducem un omagiu, pentru duce şi pentru familia regală. Şi ca să le arătăm copiilor că este important să faci acest lucru”, a declarat o tânără, cu un copil în braţe.

Mihai Feflea, un fotograf român, student la Londra, a surprins imagini din faţa Palatului Buckingham, unde oamenii au adus un omagiu prinţului Philip, şi le-a trimis Digi24. Vă invităm să le urmăriţi în galeria foto de mai jos: 

41 de salve de tun în memoria prinţului Philip

Chiar dacă soţul reginei Elisabeta a II-a nu va avea parte de funeralii naţionale, armata britanică a ţinut să-şi onoreze unul dintre ofiţerii de top, aşa cum se cuvine: cu 41 de salve de tun. Prinţul Philip va fi înmormântat sâmbăta viitoare, pe 17 aprilie.

Pe tot cuprinsul regatului, fie că vorbim de Turnul Londrei, Castelul Cardiff sau Castelul Edinburgh, dar şi pe navele de război ale Marinei Regale, au fost trase câte 41 de salve de tun.  Artileria Regală a fost cea care a dat tonul. La fel s-a întâmplat şi în ţările Commonwealth-ului, acolo unde regina Elisabeta este încă şeful statului.

Ca un detaliu interesant, la Londra au fost folosite aceleaşi tunuri de la nunta suveranei cu ducele de Edinburgh, în 1947, şi de la încoronare, în 1953.

Un alt moment emoţionant a fost omagiul mut adus de cavalerie sub zidurile Turnului Londrei.

Iar la Windsor, mezinul reginei, prinţul Edward şi soţia lui, Sophie, au fost primii membri ai familiei regale care au apărut în public după deces. Ei au dat asigurări că regina, deşi îndurerată, este bine şi la fel de puternică.

La rândul său, prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, a avut primul mesaj public după moartea tatălui său. „Dragul meu tată a fost o persoană foarte specială care, mai presus de toate, ar fi fost uimit de reacţia şi de lucrurile emoţionante care s-au spus despre el şi, din acest punct de vedere, noi, familia mea, suntem profund recunoscători pentru toate acestea”,a spus prinúl Charles în faţa reporterilor, purtând o cravată neagră în semn de doliu.

Pe de altă parte, ducele de Edinburgh a primit un omagiu postum impresionant şi din partea fotbaliştilor din Premiere League, care au păstrat un moment de reculegere pe stadion.

„Ce om loial! Vreau să spun că el a renunţat la o carieră de top în Marina Regală, ca să devină numărul doi, după soţia lui. Un tip simpatic, mereu mi-a plăcut de el”, a spus un suporter.

„The Daily Mail”, cea mai mare ediţie din istoria sa

Presa din regat, de multe ori foarte critică faţă de membrii Casei Regale, a adoptat un ton plin de respect. Jurnaliştii au evidenţiat calităţile prinţului Philip, cum ar fi preocupările pentru protecţia mediului, faptul că a fost cofondator al World Wildlife Foundation în anii 60.

Tabloidul The Daily Mail a publicat cea mai mare ediţie din istoria sa - 144 de pagini. Pe copertă apar regina şi prinţul consort, cu titlul „Rămas bun, iubitul meu”.

Însă, BBC - canalul public de televiziune -  a stârnit nemulţumiri pentru că şi-a întrerupt programele obişnuite şi a rulat ediţii speciale şi pentru că a amânat finala unui concurs de gătit, scrie The Guardian. Scăderi semnificative de audienţă au avut şi alte posturi de televiziune comerciale, precum ITV, care au rulat programe dedicate prinţului Philip.