Michel explică de ce nu a reacţionat când von der Leyen a fost lăsată în picioare, la Ankara: „Nu am vrut să facem o scenă”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Michel explică de ce nu a reacţionat când von der Leyen a fost lăsată în picioare, la Ankara: „Nu am vrut să facem o scenă”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine cu explicaţii după ce a fost acuzat că nu a reacţionat în timpul întâlnirii de marţi cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan, când şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost lăsată fără scaun. El spune că nu au dorit să înrăutăţească lucrurile făcând o scenă, în condiţiile în care relaţiile dintre cele două părţi sunt oricum tensionate.

Momentul stânjenitor s-a petrecut la Ankara, unde cei doi lideri au mers pentru a încerca o resetare a relaţiilor cu Turcia. La începutul întâlnirii oficiale, Charles Michel şi Recep Erdogan s-au aşezat pe cele două scaune alocate, în timp ce von der Leyen a rămas pur şi simplu în picioare, fără să ştie unde ar trebuie să stea. În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea vizavi de ministrul turc de Externe, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic, scrie Digi24

„Vizita noastră a marcat un moment important în procesul complex de îmbunătăţire a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Turcia. A fost punctul culminant al pregătirii minuţioase şi al efortului diplomatic desfăşurat pe parcursul mai multor luni, cu scopul de a încuraja Turcia să adopte o abordare mai constructivă în relaţia sa cu UE”, a arătat Michel într-un comunicat de presă.

„Şi, în ciuda dorinţei clare de a face ceea ce trebuia, interpretarea strictă a regulilor protocolului de către autorităţile turce a dat naştere unei situaţii dureroase: tratamentul diferit - chiar inferior - acordat preşedintelui Comisiei Europene. Cele câteva fotografii de la acea întâlnire au dat impresia că am fost indiferent faţă de situaţie. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr, de sentimentele mele profunde sau de principiile respectului pe care le susţin.

În acel moment, în timp ce ne dădeam seama de natura regretabilă a situaţiei, am decis să nu înrăutăţim lucrurile făcând o scenă. La începutul şedinţei, am hotărât să ne concentrăm pe substanţa discuţiilor politice pe care Ursula şi cu mine urma să le lansăm cu gazdele noastre”, a continuat şeful Consiliului European.

El a adăugat că discuţiile au avut ca teme Convenţia de la Istanbul pentru prevenirea violenţei faţă de femei, din care Turcia s-a retras, drepturile femeilor şi ale copiilor şi protejarea statului de drept, libertăţii de exprimare şi libertăţii presei.

„Sunt întristat pentru două aspecte. În primul rând, de orice sugestie că aş fi fost indiferent la greşeala de protocol în privinţa Ursulei, mai ales că sunt onorat să fac parte din proiectul european, unde două dintre cele patru instituţii principale sunt conduse de femei, Ursula von der Leyen şi Christine Lagarde. Şi sunt mândru că o femeie, prima din istorie care ocupă această funcţie, mi-a succedat ca prim-ministru al Belgiei”, a spus Michel.

„În al doilea rând, îmi pare rău că această situaţie a umbrit efortul substanţial şi benefic pe care l-am făcut împreună la Ankara şi care sper să se dovedească fructuos pentru Europa”, a adăugat el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fost premier belgian, sunt trataţi în mod obişnuit ca având acelaşi rang.

Printre cei care au criticat comportamentul lui Michel a fost şi politologul Cristian Pîrvulescu.

„Trebuie să spunem că Charles Michel s-a comportat dezagreabil. Chiar dacă este preşedintele Consiliului European, trebuia să ofere scaunul respectiv doamnei Ursula von der Leyen, punându-l pe Erdogan într-o situaţie dificilă. N-a făcut-o şi asta ne arată că politicienii europeni nu sunt neapărat superiori din acest punct de vedere altora”, a mai spus Pîrvulescu.

Similare
RECOMANDĂRI