EXTERN

Mesajul criptic despre cazul Navalnîi transmis de ofiţerul care a fost otrăvit cu Noviciok în Marea Britanie

post-img

Ofiţerul de poliţie otrăvit cu Noviciok în Marea Britanie, în martie 2018, a postat pe Twitter un mesaj misterios legat de cazul lui Aleksei Navalnîi.

Detectivul Nick Bailey a fost internat în spital după ce a intrat în contact cu agentul neurotoxic, în urma atacului asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Yulia, în Salisbury, sudul Angliei. Joi, detectivul a postat un răspuns la un tweet al primului ministru britanic, Boris Johnson, prin care acesta a condamnat guvernul rus şi a promis că „va colabora cu parteneri internaţionali pentru a se asigura că se va face dreptate”, relatează CNN, potrivit Digi24.

Bailey a scris: „Sunt atât de multe de spus despre acest tweet. Dar nu pot şi nu o voi face”.

Şi soţia acestuia a postat un răspuns la mesajul lui Johnson. „Ar fi bine să se facă dreptate. Acţiunile vorbesc mai puternic decât cuvintele", a scris pe Twitter Sarah Bailey.

„Au trecut aproape 2 ani şi jumătate după evenimentele din Salisbury şi nu s-a făcut dreptate pentru Dawn şi familia ei şi nici pentru familia Skripal, Charlie sau noi. Şi acum s-a întâmplat din nou", a mai spus ea.

„Se pare că nu există consecinţe pentru vinovaţi. Guvernul are dreptate să condamne aceste acţiuni, dar peste 2 ani şi jumătate vor fi uitate? Noi aşa simţim. #RIPDawn", a mai scris femeia.

Dawn Sturgess, o femeie de 44 de ani, a murit după ce s-a dat cu „parfum” dintr-o sticlă mică. „Parfumul” era de fapt Noviciok, agentul neurotoxic din epoca sovietică, care îi îmbolnăvise anterior pe Skripal şi pe fiica sa.

Partenerul femeii, Charlie Rowley, a fost şi el internat, dar a fost ulterior externat. Skripal şi fiica lui au supravieţuit, de asemenea, atacului.

Bailey a intrat în contact cu Noviciokul în timp ce investiga otrăvirea lui Skripal, un fost agent KGB care ajunsese să lucreze pentru serviciile secrete britanice. Procurorii britanici au declarat în 2018 că au suficiente dovezi pentru a acuza doi ruşi de tentativă de omor, dar nu s-a solicitat extrădarea bărbaţilor, deoarece constituţia rusă nu permite acest lucru.

Otrăvirea lui Navalnîi, un militant anticorupţie care a fost încarcerat în repetate rânduri şi a petrecut perioade lungi în detenţie pentru organizarea protestelor politice, are asemănări tulburătoare atât cu cazul din Salisbury, cât şi cu asasinarea fostului agent rus Alexander Litvinenko, cu poloniu, la Londra, în 2006.

Kremlinul a negat în mod constant implicarea în acele atacuri, dar guvernele occidentale suspectează statul rus că a patentat deja o metodă prin care îi elimină pe cei incomozi, în interiorul ţării, dar şi în afara ei.

Navalnîi este în prezent tratat la un spital din Berlin, după ce a început să se simtă foarte rău în timpul unui zbor către Moscova. Guvernul german a anunţat miercuri că a fost otrăvit cu Noviciok, iar asta a stârnit revolta liderilor din întreaga lume.