EXTERN

Materialele explozive sunt des folosite în atacurile teroriste. Eurodeputaţii propun măsuri noi de combatere a acestor ameninţări

post-img

Cooperarea mai bună între serviciile naţionale de informaţii, urmărirea finanţării terorismului şi ajutarea victimelor sunt câteva dintre măsurile propuse de deputaţii europeni.

Câteva atacuri teroriste care au avut loc recent au arătat că într-un număr limitat de cazuri, teroriştii au profitat de lacunele din politicile UE privitoare la controalele la frontierele europene şi de cele din unele state membre care nu au făcut faţă la un flux în masă. Raportul solicită ca statele membre să investească în echipamente TIC de ultimă generaţie care să permită verificarea corespunzătoare a bazelor de date, subliniază necesitatea utilizării datelor biometrice şi evidenţiază importanţa asigurării interoperabilităţii bazelor de date.

Un raport elaborat de către eurodeputatele Monika Hohlmeier şi Helga Stevens, cere statelor membre să protejeze mai bine infrastructurile critice, precum şi reţeaua electrică de transport şi reţeaua de transport al gazelor şi să pregătească strategii de răspuns eficace. De asemenea, sunt solicitate reguli mai stricte împotriva traficului ilegal de arme de foc şi prevenirea achiziţiilor de substanţe chimice folosite pentru producerea de explozivi. În 2015 şi 2016 materialele explozive au fost folosite în 40% din atacuri. În majoritatea cazurilor, cel mai utilizat a fost triperoxidul de triacetonă (TATP), care poate fi produs cu uşurinţă.

Prin intermediul acestui raport, eurodeputaţii cer Comisiei Europene să propună un proiect de lege care să clarifice statutul victimelor terorismului, drepturile acestora şi nivelurile de compensaţie.