EXTERN

Mark Gitenstein, viitorul ambasador al SUA la UE, promite să utilizeze experienţa de ambasador în România pentru a combate “eforturile Rusiei destinate dezbinării UE şi îndepărtării sale de SUA”

post-img

Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, nominalizat de preşedintele american Joe Biden pentru funcţia de ambasador al SUA la Uniunea Europeană, a fost audiat marţi în Senatul american, context în care a dat asigurări că va continua să promoveze valorile susţinute şi în misiunea sa de ambasador în România, pentru ca SUA să acţioneze în UE pentru construcţia de pieţe libere şi “ca bastion împotriva autocraţiei.”

„Sunt profund onorat de nominalizarea preşedintelui Biden”, a spus Mark Gitenstein, în cadrul unor intervenţii în care a subliniat că obiectivul său va fi revitalizarea şi ridicarea nivelului în relaţia SUA-UE şi susţinerea în profunzime a relaţiei de cooperare dintre Statele Unite şi UE pe toate nivelurile, inclusiv între Congres şi Parlamentul European, scrie Calea Europeană.

“Nu pot să mă gândesc la un privilegiu mai mare decât să fac parte din ceea ce preşedintele Biden numeşte provocarea generaţiei noastre: dovedirea faptului că democraţia şi instituţiile independente puternice sunt cea mai bună formă de guvernanţă. Ele sunt, într-adevăr, cea mai scurtă şi mai sigură cale către „căutarea fericirii”. Ştiu din experienţa mea din România că a fi ambasador este o mare provocare, dar şi unul dintre cele mai bune locuri de muncă din guvern. Dacă voi fi confirmat, voi folosi această poziţie pentru a consolida relaţiile SUA-UE şi voi susţine politica externă a Administraţiei în interesul americanilor”, a spus Gitenstein.

Colaborator al preşedintelui Biden încă de la începuturile carierei sale politice, Gitenstein s-a alăturat echipei de la Senat a actualului preşedinte încă din anii 70, pentru ca patruzeci de ani mai târziu să devină ambasador al SUA în România, în timpul administraţiei Obama-Biden, între 2009 şi 2012.

Mark Gitenstein are origini româneşti. Bunicii săi au emigrat din Botoşani, România, în secolul al XIX-lea. În perioada mandatului său de ambasador, el şi-a concentrat eforturile asupra consolidării relaţiilor SUA cu România în mai multe domenii, îndeosebi în lupta împotriva corupţiei, creşterea transparenţei şi consolidarea statului de drept.

De altfel, fostul ambasador a invocat această experienţă pe care a avut-o în România în mai multe rânduri, atât în declaraţia sa de marţi în faţa Senatului american cât şi în întrebările care i-au fost adresate cu privire la provocările funcţiei la care aspiră.

Întrebat cum va administra presiunile permanente ale Kremlinului, Gitenstein a spus că activitatea “malignă” a Rusiei asupra UE şi în Europa nu este de neînfrânt, detalii pe care le cunoaşte din activitatea sa de ambasador în România şi de circa zece ani pe continental european.

“Eforturile acestora sunt necontenite şi sunt destinate dezbinării UE şi îndepărtării sale de SUA. Acest lucru este extrem de periculos şi extrem de perfid. Am observat acest lucru în timp, ca ambasador pe teritoriul României, şi în special în privinţa problemelor legate de energie. Sunt de părere că primul pas în ceea ce priveşte această situaţie este să avem o poziţie unită faţă de problemele legate de energie, dar şi faţă de multe alte lucruri legate de Europa şi plănuiesc să lucrez din greu faţă de acest scop. Şi, într-adevăr, unul din motivele principale pentru care îmi doresc această misiune – şi am discutat cu preşedintele şi cu secretarul de stat – a fost faptul că am observat puterea pe care Uniunea Europeană o poate avea atunci când vine vorba de anticorupţie şi securitatea energetică. Trebuie să lucrăm împreună cu UE, în special Europa Centrală şi de Est, ţări care sunt la frontiera UE şi în mare parte, ţinte ale acestor acţiuni. Vreau să lucrez în mod direct cu acestea şi cu liderii acestor ţări, acesta fiind motivul pentru care vreau să fiu ambasadorul Statelor Unite la UE”, a conchis el.

Joe Biden a promis că va consolida relaţiile cu aliaţii Statelor Unite şi a fost întotdeauna un susţinător entuziast al Uniunii Europene. Inclusiv în discursurile sale de politică externă, precum şi în cadrul summitului UE-SUA din 15 iunie de la Bruxelles, preşedintele american a reafirmat obiectivul său către o Europă unită, liberă şi care să trăiască în pace.

Totodată, criza anulării contractului submarinelor franceze pentru Australia, provocată recent după înfiinţarea alianţei de securitate Australia – Regatul Unit – SUA l-a determinat pe Joe Biden să-l asigure pe preşedintele francez Emmanuel Macron de importanţa strategică pe care Washington-ul o acordă relaţiilor cu Uniunea Europeană.