EXTERN

Mai mulţi tineri din Chişinău, membri ai echipelor de hochei din România

Deşi sunt din Chişinău, dar fac parte din echipele de hochei ale României. Au fost selectaţi după ce s-au clasat pe locul întâi la un campionat organizat în România şi acum sunt bucuroşi că pot practica sportul îndrăgit în condiţii foarte bune. De când a început pandemia, hocheiştii junior au stat acasă şi nu au posibilitatea de a se antrena. Pentru a-şi menţine forma, au găsit o soluţie de moment – merg pe gheaţa patinoarului din Chişinău.

Gheaţa patinoarului din Chişinău se încinge de-a dreptul când hocheiştii junoiri de la echipele româneşti încep antrenamentul. Ei sunt cei care au câştigat Liga Transilvania la Junior Hochei şi au fost selectaţi pentru a se alătura echipelor din România. Unii dintre ei recunosc, că atunci când au plecat, nici nu ştiau bine limba română, însă au fost dornici să înveţe pentru că li s-a oferit o şansă de a-şi realiza visul.

MAXIM SICRIERI, hocheist: Antrenamentele merg mai bine decât la noi, patinoarele sunt cu mult mai mari, mai lungi şi mai multe posibilităţi au. Echipe din România sunt mai bine pregătite.

Daniel joacă hochei de la 8 ani. Bunicul lui l-a adus la primele antrenamente şi la motivat să ia crosa în mână.  Acum joacă pentru clubul Hockei Olimpia Ploieşti şi crede că, în România, îşi va putea realiza visul.

DANIEL RAEŢCHII, hocheist: Îmi place acolo. Ce anume?- Echipa mea, eu joc cu Călin acolo. – Esţi apreciat de cei de peste Prut? - Da. Vrei să rămâi acolo? –Cred că da.

De când a început pandemia, băieţii au venit acasă, la Chişinău, şi nu s-au mai întors să joace în România. Antrenamentele şi compeţiile au fost oprite.  Pentru a se menţine formă, ei vin la patinoar.

CĂLIN LUPAŞCU, hocheist: Fără antrenamente, fără practică, nu e foarte uşor. Să jucăm şi mai departe să jucăm pentru cluburi mai bune şi campioni mereu să devenim.

ALEXANDU NOVICOV, hocheist: Aş vrea ca şi la Chişinău să avem o arenă mai mare, aici este foarte mic. Hochei-ul este un sport dur. E nevoie să ai viteză, tehnică.

Profesorii de la Liceul Teoretic cu profil sportiv Gloria îşi îndrumă foştii discipolii.

MIHAI GARIEV, director adjunct, Liceul Sportiv Gloria: Din rusă. Băieţii se antrenează fiecare cum poate, caută ghaţă, echipă. Băieţii sunt talentaţi şi apreciaţi în România . Au câte 16 ani, dar au fost selectaţi de diferite cluburi, joacă pentru România şi doi avem pentru Rusia.

Şi dacă unii pentru a-şi realiza visul, profesorii antrenează acum o nouă generaţie de hocheişti.

RENAT COCIORB, hocheist: Eu am început să fac hochei la şase ani. Acum câţi ai? –Şapte. –E greu? –Nu. -Trebui să pot să fac multe exerciţii. Nu oboseşti?- Nu. Ce vis ai? - Că am câştigat la hochei.

De când a fost amenajat patinoarul din Chişinău, cluburile au format echipe speciale pentru pentru copii. Dar pentru a face carieră în acest sport este dificil în Republica Moldova pentru că deocamdată nu există patinoare şi nici posibilităţi de a organiza competiţii.