Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Luptele dintre armatele Azerbaidjanului şi Armeniei continuă în pofida armistiţiului ce ar fi trebuit să intre în vigoare azi

Luptele dintre armatele Azerbaidjanului şi Armeniei continuă în pofida armistiţiului, care urma să intre în vigoare azi dimineaţă. Cele două ţări s-au învinuit reciproc de încălcarea unui acord de încetare a focului, mediat de Statele Unite ale Americii.

Azerbaidjanul şi Armenia au încheiat trei armistiţii de la reizbucnirea conflictului armat în Carabahul de Munte, care continuă deja o lună de zile. Toate cele trei ţări, care coprezidează grupul de la Minsk al OSCE privind reglementarea conflictului, au mediat negocierile de încetare a focului. Rusia, Franţa şi apoi SUA au încercat să convingă părţile beligernate să treacă la dialog. Însă luptele au continuat, iar armata azeră a silit-o pe cea armeană să se retragă din zeci de localităţi aflate în jurul Carabahului de Munte. Potrivit experţilor militari, citaţi de presa internaţională, armata azeră e aproape de a încercui Carabahul de Munte şi a pune stăpânire pe acesta. Ea vrea să obţină controlul asupra unui drum strategic, care aprovizionează capitala Carabahului de Munte, Stepanakert. Rusia, tradiţionalul aliat al Armeniei, nu şi-a trimis armata în regiune, în pofida susţinerii militare turceşti a Azerbaidjanului. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că Turcia trebuie implicată în negocieri, în condiţiile în care are un cuvânt greu de spus în actuala situaţie regională.

VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei: „Cu privire la situaţia din Caucazul de Sud, poziţiile noastre (n.r. ale Rusiei şi Turciei) nu coincid, deoarece noi credem că astfel de dispute nu ar trebui rezolvate prin forţă şi arme, ci într-un mod diplomatic”.

Iranul, un alt actor regional important şi aliat al Armeniei, pledează pentru implicarea Turciei în negocierile din Carabahul de Munte. Teheranul vrea de asemenea să participe la discuţii alături de Rusia şi Turcia, ca şi în cazul formatului de la Astana privind soluţionarea crizei din Siria. Nici Azerbaidjanul, nici Armenia, nu dezvăluie numărul morţilor şi răniţilor. Preşedintele rus, Vladimir Putin a afirma însă săptămâna trecută că în conflictul din ultima lună, ar fi murit în jur de 5 mii de militari din ambele părţi.
Similare
RECOMANDĂRI