EXTERN

Locul unde ruşii nu se simt ruşi. Regiunea Kaliningrad, un loc al paradoxurilor

Locuitorii regiunii Kaliningrad, chiar dacă sunt cetăţeni ai Rusiei, se simt mai degrabă europeni şi mai puţin legaţi de patria lor. Le este mai uşor şi mai ieftin să meargă la cumpărături în Polonia, decât să cheltuiască bani pe avion ca să ajungă în Rusia.

Homlinii - sunt mici spiriduşi care atrag atenţia turiştilor în Kaliningrad. Se spune că aduc noroc şi îndeplinesc dorinţele, aşa că fiecare îi mângaie pe creştet sau pe nas. Unii mai pun şi câte un bănuţ.

Câţiva preoţi s-au revoltat şi au cerut interzicerea spiriduşilor în oraş pe motiv că ar fi de origine păgână.

După cel de-al doilea război mondial, regiunea aparţinând Prusiei Orientale şi apoi Germaniei a intrat în componenţa Uniunii Sovietice.

Krulieviec, Keningsberg şi acum Kaliningrad - sunt denumirile pe care le-a avut de-a lungul timpului centrul administrativ al enclavei ruse de la Marea Baltică. Aici s-a născut, dar şi-a găsit şi somnul de veci Immanuel Kant - fondatorul filosofiei clasice germane.

După război, populaţia germană a fost strămutată cu forţa. Clădirile, cu istorie de sute de ani au fost în mare parte demolate, făcând loc arhitecturii sovietice. Forturile, câteva fabrici şi catedrala au rezistat tăvălugului sovietic. Regiunea a fost repopulată de ruşi. Aici au crescut câteva generaţii. Desigur, sunt ruşi, însă ei au o altă percepţie vizavi de patria lor.

Acum, Kaliningrad este poate cea mai militarizată regiune a Federaţiei Ruse, însă bazele propriu-zise şi efectivele militare sunt bine ascunse de ochii curioşilor şi, mai ales, ai străinilor.