Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Locul unde nici salvarea nu ajunge. Povestea unui sat din nordul Rusiei, rupt de restul lumii

„Satul oamenilor de care nimeni nu are nevoie!” Este o realitate din nordul Rusiei, în Karelia. Un sătuc cu 250 de suflete este izolat de lume.

Din satucul Panozero până la cel mai apropiat oraş sunt 100 de kilometri pe un drum spart, neasfaltat de ani de zile. Satul este izolat şi de râul din apropiere.

Vara, localnicii folosesc un bac vechi, rămas din perioada sovietică.

Iarna,  transportul se face pe un pod de gheaţă, însă toamna şi primăvara, când apa este mare, sătenii  rămân, practic, izolaţi.

Singurul magazin din sat este aprovizionat doar de două ori pe an. Există însă un rooter Wi-Fi montat pe un stâlp din centrul satului. În case nu există internet, aşa că sătenii vin şi stau lângă stâlp ca să afle ce se mai întâmplă în lume.

În sat mai locuiesc 250 de persoane.  Mulţi au plecat, mai ales că în zonă nu îţi poţi găsi de muncă.

În caz de urgenţe, nici salvarea nu poate ajunge în sat - rămâne pe celălalt mal, iar bolnavul sau medicii sunt nevoiţi să meargă pe jos.

În sat nu există încălzire centrală, iar curentul electric funcţioneaza cu întreruperi.

Autorităţile nu se grăbesc să construiască un pod din cauza costurilor prea mari. Tot ce au putut să facă până acum: au amenajat un pod de gheaţă, însă acesta poate fi folosit doar până la topirea zăpezii. După aceea, sătenii vor rămâne izolaţi de restul lumii.

Similare
RECOMANDĂRI