EXTERN

Raport ONU: La fiecare cinci secunde, în lume, un copil mai mic de 10 ani moare din cauza foamei

post-img

În anul 2017, foametea încă face ravagii în lume. Potrivit raportului „World Food Report” al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, la fiecare cinci secunde, în lume, un copil mai mic de 10 ani moare din cauza foamei sau din cauza consecinţelor ei.

Tot raportul arată că la etapa actuală de dezvoltare, agricultura mondială ar putea hrăni în regim normal (2 200 kilocalorii pe zi, per adult în zonele temperate) 12 miliarde de oameni, adică aproape dublul populaţiei mondiale de astăzi.

„Un copil care moare de foame este propriu-zis asasinat. Nu există fatalitate în acest masacru cotidian”, afirmă Jean Ziegler, sociolog, fost referent la ONU, autorul cărţii Chemins d’espérance (Căile speranţei), în cadrul unui interviu, potrivit platzforma.md.

Jean Ziegler spune că problema nu constă în insuficienţa de produse alimentare, ci în faptul că milioane de oameni nu pot accede la ea.

„Lipsurile, în expresia lor obiectivă, au dispărut de pe planetă. Problema nu mai constă, ca în trecut, în insuficienţa de produse alimentare, ci în imposibilitatea pentru milioane de oameni, de a accede la mâncare. Din ce cauză? Din cauza sărăciei, a lipsei de putere de cumpărare, a lipsei de teren arabil pentru agricultori. Aceasta este una dintre caracteristicile „regimului canibal mondialˮ: un regim economic care „devoreazăˮ săracii, ucide, dar ucide fără motive”, susţine Ziegler.

În perioada 2000 - 2008, Jean Ziegler a fost primul referent al ONU pe probleme legate de dreptul la alimentare. Potrivit acestuia, una dintre cauzele foametei este speculaţia cu produsele alimentare la bursă.

„Mecanismele responsabile de masacrul cotidian al foamei sunt multiple. Printre primele cauze figurează speculaţiile cu produsele alimentare la bursă, opera fondurilor speculative  a marilor bănci şi care le aduce acestor speculatori profituri astronomice. În schimb, în ghetourile urbane din toată lumea, unde, conform estimărilor Băncii Mondiale, trăiesc 1,1 miliarde de oameni, adică 1 persoană din 7 şi unde o mamă trebuie să cumpere cu foarte puţini bani hrana cotidiană pentru copiii ei, explozia preţului orezului, a porumbului sau a grâului provoacă catastrofe. Acea mamă nu e în stare să cumpere suficientă mâncare, copiilor li se epuizează forţele, se îmbolnăvesc şi mor.

Or bursele lumii nu funcţionează într-un vid juridic. În fiecare ţară civilizată există o lege cu privire la bursă. E suficient să revizuim aceste legi şi să adăugăm în ele un singur articol: „Se interzice orice operaţie speculativă cu alimentele de bază: orez, porumb, grâu – iniţiată de un actor care nu este nici producător, nici consumatorˮ. Aceste trei produse alimentare acoperă 75% din consumul (alimentar) mondial”, punctează fostul referent al ONU.

Conform datelor ONU, trei milioane de oameni riscă să fie afectaţi de foamete în Somalia, iar 6,2 milioane de persoane au nevoie urgentă de ajutoare pentru a supravieţui. În Sudanul de Sud a fost declarată deja foametea, iar Yemenul şi Nigeria sunt la un pas de a fi în aceeaşi situaţie.

În total, peste 20 de milioane de oameni riscă să moară de foame în cele patru ţări.