EXTERN

Kremlinul despre noile sancţiuni: ”Consecinţele vor fi foarte dezastruoase”

post-img

Kremlinul consideră că posibilele noi sancţiuni anti-ruse din partea Statelor Unite pot conduce la „consecinţe foarte dezastruoase”. Într-o declaratie a purtatorului de cuvant, Dmitri Peskov, aceste acţiuni ale Washingtonului pot merge împotriva regulilor general acceptate ale comerţului internaţional, transmite RBC.

„Teoretic, trebuie să sperăm întotdeauna la ce e mai bun, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău. În cazul dispoziţiei atât în ​​Congresul SUA, cât şi în Senat, nu putem să sperăm la o relaţie mai bună sau cel puţin la o remisiune stabilă a „bolii rusofobiei”, a spus Peskov, menţionând că această „curată rusofobie absolut emoţională” nu se bazează pe date concrete de expertiză. În caz contrar, consideră reprezentantul Kremlinului, astfel de legi nu vorbeau despre ”rolul destabilizator al Rusiei în Siria, ci despre rolul său cheie în salvarea regiunii de terorism”.

Peskov a sugerat că în spatele ideii sancţiunilor anti-ruse se afla abordarea pragmatică „atât de energică” a SUA în sfera comerţului, „uneori vecină cu racketismul”. Restricţiile vizează distrugerea proiectelor ruseşti de energie şi subminarea afacerilor băncilor ruseşti cu participarea statului, a explicat el. Potrivit reprezentantului lui Putin, aceasta este o încercare de a elimina companiile ruseşti concurente de pe piaţă şi de a „curăţa locul” pentru companiile americane.

„Considerăm că aceste acţiuni inacceptabile pot avea consecinţe foarte dăunătoare, nu mai vorbesc despre consecinţe foarte negative pentru starea deja deplorabilă a relaţiilor ruso-americane”, a spus Peskov.

Întrebat care ar fi efectul asupra economiei ruse, reprezentantul lui Putin a explicat că „economia noastră a învăţat să-şi menţină stabilitatea macroeconomică în contextul sancţiunilor şi a învăţat să crească într-o serie de domenii”. „O anumită rezistenţă a apărut în economia noastră şi, bineînţeles, guvernul a dezvoltat deja şi a luat o serie de măsuri eficiente pentru a se asigura împotriva unor astfel de atacuri de tip racket”, a adăugat el.

Miercuri, un grup de senatori americani au prezentat Actul de Securitate Americana împotriva Agresiunii Kremlinului (Defending American Security from Kremlin Aggression Act, DASKA), proiect care prevede sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei ca răspuns la „amestecul Rusiei în activitatea instituţiilor democratice din străinătate”. De asemenea, printre motivele introducerii restricţiilor sunt indicate şi evenimente legate de criza din Ucraina.

În special, proiectul de lege propune impunerea de sancţiuni împotriva băncilor ruseşti care susţin încercările Rusiei de a submina instituţiile democratice din alte ţări şi sancţionarea figurilor politice, oligarhilor şi membrilor familiilor lor care „promovează acţiunile ilegale sau corupte în interesul lui Vladimir Putin”.

De asemenea, sunt propuse restricţii împotriva a 24 de ofiţeri FSB care sunt consideraţi implicaţi în atacul din strâmtoarea Kerci, precum şi măsuri  împotriva industriei ruseşti de construcţii navale.