EXTERN

Kievul, indignat de refuzul Moscovei de a-i permite accesul la cineastul Oleg Senţov

post-img

Ucraina şi-a manifestat indignarea vineri faţă de refuzul autorităţilor ruse de a-i acorda acces la cineastul ucrainean Oleg Senţov. Acesta execută o sentinţă de 20 de ani de închisoare într-un lagăr de muncă din nordul Siberiei şi de o lună se află în greva foamei, informează AFP şi Agerpres.

Reprezentanta ucraineană pentru drepturile omului, Ludmila Denisova, a declarat că directorul închisorii unde Oleg Senţov îşi execută pedeapsa, în regiunea Iamal-Neneţ, i-a refuzat o întâlnire cu cineastul, în contextul în care ea s-a deplasat vineri tocmai în această zonă din nordul Siberiei.

''Vom insista să ni se permită accesul la Senţov în viitorul apropiat sau să ni se ofere o confirmare că este bine'', a adăugat oficialul ucrainean, citat de Interfax-Ukraina.

''Rusia face încă o dată alegerea de a acţiona cu laşitate. Aceasta este o misiune umanitară, Oleg moare de foame! Protestăm şi vom continua să luptăm'', a reacţionat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe ucrainean, Mariana Betsa.

Kievul şi Moscova au convenit ca reprezentantului ucrainean pentru drepturile omului să i se permită să viziteze prizonierii ucraineni în Rusia, iar omologului său rus deţinuţii ruşi din Ucraina.

Dar autorităţile ruse au apreciat vineri că vizita Ludmilei Denisova în închisoarea unde se află Oleg Senţov depăşeşte competenţele acestui acord.

''Denisova s-a deplasat în Iamal încălcând legislaţia rusă şi ea cere să fie admisă la un cetăţean rus'', a afirmat pentru agenţia de presă TASS reprezentanta rusă pentru drepturile omului (ombudsman) Tatiana Moskalkova, reamintind că Oleg Senţov este şi cetăţean al Federaţiei Ruse.

Tatiana Moskalkova ''este responsabilă de acest caz'', a confirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. ''În ceea ce-l priveşte pe Senţov, el cu siguranţă nu poate fi numit prizonier (politic) pentru că a fost judecat şi pentru fapte foarte grave'', a spus acesta.

Oleg Senţov (41 de ani) a declarat că este pregătit să moară în închisoare în urma grevei foamei pe care a început-o pentru a cere eliberarea ''tuturor prizonierilor politici'' ucraineni deţinuţi în Rusia.

El s-a opus anexării Crimeei la Rusia în 2014 şi a fost condamnat pentru ''terorism'' şi ''trafic de arme'' în urma unui proces calificat drept ''stalinist'' de organizaţia neguvernamentală Amnesty International şi denunţat de Kiev, UE şi SUA.

SUA, Franţa, Marea Britanie şi alte 35 de state au cerut joi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să abordeze cazul lui Oleg Senţov în cadrul întâlnirii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare.

Numeroase personalităţi, precum scriitorul american Stephen King sau ex-ministrul francez al Justiţiei Christiane Taubira, au cerut de asemenea eliberarea cineastului ucrainean.