EXTERN

Kiev: Gazprom pune condiţii inacceptabile pentru continuarea tranzitului gazelor

post-img

Rusia pune condiţii inacceptabile pentru un nou acord privind tranzitul gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei, a declarat Alexei Orjely, ministrul ucrainean al energiei, pe postul tv ICTV. Ministrul a atras atenţia asupra faptului că Gazprom a propus să se încheie un nou contract sau să se extindă acordul actual pentru o perioadă de numai un an şi a cerut Ucrainei să renunţe la toate procesele intentate în instanţele europene împotriva Rusiei.

Gazprom a trimis recent propunerile sale catre Naftogaz. Compania ucraineană nu a răspuns oficial.

Contractul actual pentru tranzitul de gaze prin Ucraina expiră la 31 decembrie 2019. Cele cateva runde de consultări pentru prelungirea sa nu au adus la niciun rezultat, deşi Rusia, Ucraina şi UE îşi declară interesul pentru a continua tranzitul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut anterior „anularea” pretentiilor financiare ale Naftogaz catre Gazprom, promitand ca, in schimb, Rusia va oferi discont la pretul gazelor pentru Ucraina, scrie paginaderusia.ro.

În Ucraina, propunerea de anulare a creanţelor este considerata inacceptabila, dupa ce Curtea de Arbitraj de la Stockholm a dispus ca Gazprom să plătească Naftogaz peste 2,5 miliarde de dolari.

La începutul lunii noiembrie, Naftogaz a demarat un nou proces la tribunalul de arbitraj în care cere Gazprom aproape 12 miliarde pentru încălcarea condiţiilor de tranzit. Gazprom a initiat la randul sau o contraplangere.

Conform unor relatari, subiectul tranzitului de gaze ar putea fi ridicat la întâlnirea liderilor din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania, de pe 9 decembrie de la Paris. 
Autorităţile germane au susţinut în mod repetat că continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina este o condiţie pentru lansarea gazoductului Nord Stream-2, care este acum în curs de finalizare în Marea Baltică. Ucraina şi alte câteva ţări europene, precum şi Statele Unite, se tem că Rusia ar putea folosi această nouă conductă de gaz pentru a furniza combustibil către Europa ocolind Ucraina.