EXTERN

Julian Assange nu a participat joi, din motive de sănătate, la o audiere preliminară privind extrădarea sa în SUA

post-img

Fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, Julian Assange, nu a participat joi, din motive de sănătate, la o audiere preliminară privind cererea de extrădare a sa adresată Marii Britanii de SUA.

Assange, care este închis la Belmarsh, în sud-estul Londrei, urma să compară în faţa unui judecător prin videoconferinţă, transmit Reuters, PA şi EFE, preluat de Agerpres.

Fondatorul WikiLeaks, în vârstă de 47 de ani, a fost reprezentat de avocatul său Gareth Peirce la audierea de cinci minute de joi, în urma căreia judecătoarea Emma Arbuthnot a stabilit următoarea şedinţă pentru 12 iunie.

Julian Assange „nu se simte prea bine, nu?” - a întrebat judecătoarea. „Nu prea”, a replicat Peirce.

Judecătoarea Arbuthnot a mai indicat că următoarea şedinţă ar putea avea loc chiar la închisoarea Belmarsh, unde „ar putea fi mai convenabil pentru toată lumea”.

Sala de şedinţe a tribunalului era plină de susţinători ai lui Assange, dintre care mulţi aşteptaseră în faţa clădirii mai mult de o oră.

Cu câteva ore înainte de audierea preliminară de joi, un purtător de cuvânt al WikiLeaks a exprimat „serioase preocupări în ce priveşte sănătatea” lui Assange, care „a fost mutat în dispensarul penitenciarului”.

Purtătorul de cuvânt a explicat că în cele şapte săptămâni petrecute deja la Belmarsh „sănătatea lui Assange a continuat să se deterioreze şi a slăbit extrem de mult”.

Vineri, un alt avocat al acestuia, Per Samuelson, a afirmat că starea de sănătate a clientului său „face imposibilă purtarea unei conversaţii normale”.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La scurt timp după anunţarea arestării sale, procuratura suedeză a solicitat emiterea unui mandat de arestare, în absenţă, împotriva lui Julian Assange, în ancheta ce fusese închisă în mai 2017 din lipsă de progrese.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.

SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, delict pasibil cu maximum cinci ani de închisoare, conform autorităţilor americane. Avocaţii australianului se tem însă că, în cazul în care extrădarea va avea loc, Assange ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare, mai menţionează Agerpres.