Josep Borrell: UE continuă să sprijine integritatea teritorială a Ucrainei. Delimitarea sferelor de influenţă nu aparţine anului 2022
Sursa foto:© European Union 2021 Vizualizari:

Josep Borrell: UE continuă să sprijine integritatea teritorială a Ucrainei. Delimitarea sferelor de influenţă nu aparţine anului 2022

Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe grave pentru Rusia, a avertizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, care a afirmat, totodată, că Uniunea Europeană se coordonează îndeaproape cu partenerii transatlantici.

„Nu există securitate în Europa fără securitatea Ucrainei. Vizita mea în Ucraina a avut loc într-un moment deosebit de important, conflictul de la graniţa ţării fiind pe punctul de a se agrava. Aceasta a avut loc înaintea unei serii de întâlniri între Rusia, SUA şi NATO care vor discuta cererile Rusiei privind “garanţiile de securitate”. Situaţia de securitate din Europa de Est va fi, de asemenea, subiectul principal al reuniunilor informale cu miniştrii de externe şi ai apărării din UE, care vor avea loc săptămâna viitoare la Brest, în Franţa”, a transmis Josep Borrell, relatează CaleaEuropeană.ro.

Şeful diplomaţiei UE a precizat că tensiunile s-au accentuat în ceea ce priveşte securitatea europeană. „În timpul conferinţei de presă pe care am ţinut-o la „linia de contact”, am subliniat faptul că principalul nostru scop este de a determina Rusia să oprească tensiunile. Implementarea integrală a acordului de la Minsk de către Rusia rămâne o condiţie fundamentală”, a spus el. 

Reamintim că pe 6 ianuarie, Josep Borrell s-a întâlnit la Kiev cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal pentru a discuta despre situaţia actuală de securitate şi despre relaţiile UE-Ucraina. 

Mai mult, Josep Borrell a afirmat că UE va continua să sprijine eforturile diplomatice de relansare a soluţionării conflictului în cadrul Grupului trilateral de contact (Rusia, Ucraina şi OSCE) şi al formatului Normandia (Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania). 

„Dincolo de Ucraina, întreaga arhitectură de securitate europeană este în joc. Trebuie să fie clar că nu se va discuta nimic despre securitatea în Europa fără europeni. Am convenit cu SUA şi cu partenerii noştri că astfel de discuţii vor continua în coordonare cu UE şi cu participarea acesteia. În plus, nu ar trebui să existe limite impuse independenţei Ucrainei sau dreptului acesteia de a-şi determina opţiunile de politică externă. Şi, desigur, orice discuţie despre Ucraina trebuie să presupună ca Ucraina să fie la masă. Acest tip de delimitare a sferelor de influenţă nu aparţine anului 2022”, a punctat oficialul european. 

Statele Unite au dat asigurări aliaţilor europeni că vor fi transparente şi solidare în cadrul discuţiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând mesajele anterioare prin care anunţau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la graniţa cu Ucraina, unitate ce poate fi observată şi pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenţia asupra consecinţelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului.

Similare
RECOMANDĂRI