Josep Borrell, întrevedere cu premierul ucrainean Denys Shmyhal: UE va sprijini ferm Ucraina în faţa ameninţărilor externe
Vizualizari:

Josep Borrell, întrevedere cu premierul ucrainean Denys Shmyhal: UE va sprijini ferm Ucraina în faţa ameninţărilor externe

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a reiterat sprijinul deplin al UE pentru suveranitatea integritatea teritorială a Ucrainei, având în vedere desfăşurarea militară a Rusiei de-a lungul frontierei cu Ucraina, se arată în comunicatul oficial.

În prima sa vizită în regiunea de Est a Ucrainei, alături de ministru de externe ucrainean, Josep Borrell, a avut ocazia de a vedea la faţa locului consecinţele dramatice ale conflictului şi impactul acestuia asupra vieţii oamenilor din ultimii opt ani. În acest context, acesta a lăudat activitatea organizaţiilor internaţionale, a ONG-urilor şi a guvernului ucrainean care lucrează pe teren.

Josep Borrell a reamintit că orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecinţe masive şi costuri grave pentru Rusia şi a subliniat coordonarea UE cu SUA, NATO şi alţi parteneri de aceeaşi părere. El a subliniat necesitatea ca Rusia să detensioneze imediat tensiunile şi să pună în aplicare pe deplin acordurile de la Minsk. De asemenea, şi-a exprimat sprijinul clar pentru eforturile de soluţionare a conflictului şi pentru activitatea Grupului trilateral de contact şi a formatului Normandia.

Ieri, 6 ianuarie, Josep Borrell s-a întâlnit la Kiev cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal pentru a discuta despre situaţia actuală de securitate şi despre relaţiile UE-Ucraina. El a subliniat importanţa reformelor cuprinzătoare ca mijloc de consolidare a rezilienţei Ucrainei, în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina, şi a reamintit sprijinul politic, financiar şi economic, de peste 17 miliarde EUR, acordat Ucrainei de la începutul conflictului din 2014.

Vizita a avut loc într-un moment critic înaintea Consiliului informal al Consiliului Afaceri Externe de săptămâna viitoare şi a unui Consiliu informal cu miniştrii apărării, precum şi a începerii discuţiilor dintre Rusia, SUA şi NATO.
Similare
RECOMANDĂRI