EXTERN

Josep Borrell, discuţie telefonică cu secretarul general al NATO despre consolidarea militară a Rusiei în Ucraina: Rusia trebuie să pună capăt tensiunilor

post-img

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a avut marţi o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a discuta despre consolidarea militară a Rusiei în Ucraina, cât şi despre cele două proiecte de tratate privind garanţiile de securitate adresate de Rusia Statelor Unite şi membrilor Alianţei.

Josep Borrell a reafirmat sprijinul neclintit al UE pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a subliniat necesitatea ca Rusia să reducă tensiunile şi să pună pe deplin în aplicare acordurile de la Minsk, informează un comunicat oficial. potrivit CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, oficialul european a avertizat Uniunea Europeană va acţiona în mod decisiv dacă Rusia va comite noi acte de agresiune împotriva Ucrainei.

În cadrul discuţiei telefonice, aceştia au discutat despre pregătirea reuniunii Consiliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Şeful diplomaţiei UE a subliniat că orice discuţie privind securitatea în Europa ar trebui să se bazeze pe angajamentele şi obligaţiile OSCE şi ale ONU.

Josep Borrell şi Jens Stoltenberg au convenit să rămână în legătură strânsă cu privire la aceste chestiuni.

Comisia Europeană a anunţat luni că Josep Borrell va călători în Ucraina între 4 şi 6 ianuarie şi că va vizita chiar „linia de contact” unde separatiştii susţinuţi de Rusia luptă cu forţele guvernamentale din estul Ucrainei înainte de a se întâlni cu oficialii de la Kiev. 

Săptămâna trecută, Josep Borrell a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol activ în viitoarele discuţii dintre Statele Unite şi Rusia despre tensiunile privind Ucraina şi garanţiile de securitate cerute de Moscova.

NATO a denunţat în mod constant anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi a cerut Moscovei să respecte suveranitatea teritorială a vecinilor săi.

Occidentul acuză de multă vreme Kremlinul că oferă sprijin militar direct separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, care au cucerit două regiuni la scurt timp după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014. Totuşi, Rusia neagă aceste afirmaţii, iar Putin a sugerat că acest conflict, care a făcut peste 13.000 de victime, este un genocid.

Mai mult, Statele Unite au dat asigurări aliaţilor europeni că vor fi transparente şi solidare în cadrul discuţiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând mesajele anterioare prin care anunţau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la graniţa cu Ucraina, unitate ce poate fi observată şi pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenţia asupra consecinţelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului.