EXTERN

Josep Borrell avertizează că UE va acţiona „în mod decisiv” dacă Rusia va comite noi acte de agresiune împotriva Ucrainei

post-img

Uniunea Europeană va acţiona în mod decisiv dacă Rusia va comite noi acte de agresiune împotriva Ucrainei, a avertizat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrel, într-un interviu acordat pentru Polish Press Agency.

Comisia Europeană a anunţat luni că Josep Borrell va călători în Ucraina între 4 şi 6 ianuarie şi că va vizita chiar „linia de contact” unde separatiştii susţinuţi de Rusia luptă cu forţele guvernamentale din estul Ucrainei înainte de a se întâlni cu oficialii de la Kiev. 

Înaltul Reprezentant a declarat că situaţia actuală reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii şi securităţii nu numai a Ucrainei, ci şi a regiunii şi că nu se poate discuta despre aceasta “fără ca toţi actorii relevanţi să fie prezenţi la masă”, informează caleaeuropeana.ro

„Uniunea Europeană nu poate fi un spectator neutru în aceste negocieri dacă Rusia doreşte cu adevărat să discute despre arhitectura de securitate a Europei. Construim o politică de securitate comună tocmai pentru acest scop”, a adăugat oficialul european.

Mai mult, Josep Borrell a afirmat că UE este într-un contact permanent cu omologii săi ucraineni, iar scopul primei sale călătorii externe din 2022 este de a discuta cu partenerii din Ucraina despre preocupările lor şi pentru a vedea ce se poate face în vederea rezolvării acestora.

„Doresc să subliniez faptul că Ucraina, ca orice altă ţară din lume, are dreptul şi libertatea de a-şi alege alianţele şi parteneriatele politice sau de securitate”, a scris Borrell, pe Twitter.

Întrebat dacă Uniunea Europeană plănuieşte să ofere ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina în legătură cu situaţia din estul ţării, Borrell a vorbit despre „sprijinul fără precedent acordat Ucrainei”, de peste 17 miliarde de euro, oferit de blocul comunitar începând din anul 2014.

Săptămâna trecută, Josep Borrell a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol activ în viitoarele discuţii dintre Statele Unite şi Rusia despre tensiunile privind Ucraina şi garanţiile de securitate cerute de Moscova.

Dialogul ruso-american cu privire la securitatea în Europa, asupra căruia insistă Moscova, va începe la 10 ianuarie la Geneva, urmând să continue pe 12 ianuarie la Consiliului NATO-Rusia, iar, apoi, la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). NATO, SUA, şi Europa au avertizat deja că propunerile de tratat ale Rusiei cu SUA şi NATO ameninţă securitatea europeană.

Statele Unite au dat asigurări aliaţilor europeni că vor fi transparente şi solidare în cadrul discuţiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând mesajele anterioare prin care anunţau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la graniţa cu Ucraina, unitate ce poate fi observată şi pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenţia asupra consecinţelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului.