Joe Biden îl nominalizează pe William Burns, fost ambasador al SUA în Rusia, la şefia CIA
Sursa foto:© Joe Biden/ Twitter Vizualizari:

Joe Biden îl nominalizează pe William Burns, fost ambasador al SUA în Rusia, la şefia CIA

Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, l-a nominalizat luni pe fostul diplomat de carieră William Burns pentru funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a anunţat echipa de tranziţie a lui Biden, într-un comunicat, potrivit caleaeuropeana.ro.

“Poporul american va dormi fără griji cu el în calitate de viitor director al CIA. Bill Burns este un diplomat exemplar, cu o experienţă de câteva decenii pe scena mondială, care ne-a protejat populaţia şi ţara. Împărtăşeşte aceeaşi opinie ca şi mine, cum că serviciile de informaţii trebuie să fie apolitice şi că profesioniştii dedicaţi din cadrul serviciilor secrete merită gratitudinea şi respectul nostru”, se menţionează în comunicatul echipei lui Biden, potrivit caleaeuropeana.ro.

Un anunţ a fost făcut ulterior pe Twitter şi de preşedintele ales Joe Biden.

William Burns, fost adjunct al secretarului de stat, are o carieră diplomatică întinsă pe 33 de ani. În timpul administraţiei Obama, în perioada 2011-2014 a fost secretar de stat adjunct.

În perioada 2005-2008, Burns a fost ambasadorul SUA în Rusia.

În prezent, Burns este preşedintele Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank în domeniul relaţiilor internaţionale, şi potrivit prezentării de pe site-ul Carnegie acesta vorbeşte araba, rusa şi franceza.

Dacă numirea sa va fi confirmată, Burns va deveni primul director din istoria CIA a cărui experienţă profesională a fost clădită în cadrul Departamentului de Stat,.. El îi va succeda în funcţie Ginei Haspel, prima femeie director din istoria CIA.

Desemnarea lui Burns vine să completeze procesul de nominalizări în domeniul securităţii naţionale al viitoarei administraţii Biden. Într-o primă etapă, Joe Biden a anunţat că din echipa sa vor face parte Antony Blinken, ca viitor secretar de stat,John Kerry, care va fi viitorul reprezentant al lui Joe Biden pentru chestiuni climatice şi va avea un loc Consiliul de Securitate Naţională, Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională,Linda Thomas-Greenfield, care va fi numită ambasadoare la ONU şi Avril Haines care va deţine funcţia de director al Informaţiilor naţionale, prima femeie care va deţine un astfel de rol. De asemenea, Alejandro Mayorkas va fi numit şef al Departamentului Securităţii Interne, primul politician hispanic care va primi această funcţie. Într-o a doua etapă, Joe Biden l-a nominalizat pe generalul în retragere Lloyd Austin pentru şefia Departamentului Apărării, primul afro-american care ar putea deveni şef al Pentagonului.

Similare
RECOMANDĂRI