Iranul ameninţă Marea Britanie: Vor urma reacţii severe la adresa englezilor.
Vizualizari:

Iranul ameninţă Marea Britanie: Vor urma reacţii severe la adresa englezilor.

După tensiunile cu SUA puterea de la Teheran ameninţă acum Marea Britanie. Liderul diplomaţiei iraniene a spus că dacă Regatul Unit va face noi greşeli, ca cea a ambasadorului britanic pe care il acuză că a participat la un miting neautorizat, vor urma reacţii severe la adresa englezilor.

Ministrul de Externe iranian a criticat dur prezenţa ambasadorului Marii Britanii la un miting împotriva regimului de la Teheran. Şeful diplomaţiei din Iran spune că prezenţa emisarului britanic la proteste încalcă normele diplomatice. Acest a fost reţinut, dar ulterior eliberat. Acest gest a atras critici din partea guvernului londonez.

"Arestarea lui în aceea zi, fără nicio explicaţie, este o încălcare flagrantă a legilor internaţionale. Regimul de la Teheran se expune şi se izolează din ce în ce mai mult în regiune. Dar există o alternativă şi regimul are acum o şansă să aleagă. Uşile diplomatice rămân deschise. Acum este momentul ca Iran să se angajeze diplomatic şi să dialogheze pacifist.", spune DOMINIC RAAB, ministrul de Externe al Marii Britanii.

Guvernul Marii Britanii l-a convocat pe ambasadorul iranian pentru a protesta faţă de reţinerea emisarului diplomatic britanic la Teheran. Analiştii politici spun că strategia Iranului de a se certa cu toată lumea va avea efecte simţitoare următoarea perioadă.

"Regimul iranian foloseşte două strategii, şi anume, să se întoarcă împotriva protestatarilor şi să încearce să creeze o diversiune în ceea ce priveşte lupta cu Statele Unite.", spune FAWAZ GERGES, analist de politică externă.

Ambasadorul britanic la Teheran, Robert Macaire, a fost reţinut sâmbătă, timp de peste o oră de poliţiştii iranieni. Diplomatul susţine că nu a participat la protestele din capitală faţă de doborârea avionului ucrainean, explicând că a crezut că era un marş în memoria victimelor. 
Similare
RECOMANDĂRI