Iran: UE regretă sancţiunile americane şi anunţă intrarea în vigoare a legislaţiei pentru protejarea companiilor europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iran: UE regretă sancţiunile americane şi anunţă intrarea în vigoare a legislaţiei pentru protejarea companiilor europene

Uniunea Europeană "regretă profund" decizia Statelor Unite de a reimpune sancţiuni împotriva Iranului şi a anunţat intrarea în vigoare marţi, 7 august, a unei legislaţii pentru protejarea companiilor europene din ţară, relatează AFP.

"Regretăm profund reintroducerea de sancţiuni de către SUA, ca urmare a retragerii acesteia din urmă din Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA, denumirea oficială a acordului nuclear iranian)', au declarat miniştrii de externe din Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei ţări UE implicate în încheierea acordului nuclear din 2015, într-un comunicat comun cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

"Suntem hotărâţi să protejăm operatorii economici europeni implicaţi în afaceri legitime cu Iranul, în conformitate cu legislaţia UE şi rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU", se arată în comunicat.

"Acesta este motivul pentru care statutul de blocaj actualizat de Uniunea Europeană intră în vigoare la 7 august, pentru a proteja companiile din UE care fac afaceri legale cu Iranul împotriva consecinţelor sancţiunilor extrateritoriale ale SUA", au afirmat semnatarii declaraţiei UE.

"Aşteptăm ca Iranul să continue să pună în aplicare pe deplin angajamentele nucleare din cadrul JCPOA", au adăugat ei.

"Ridicarea sancţiunilor nucleare este un element esenţial al acordului - ea îşi propune să aibă un impact pozitiv nu numai asupra relaţiilor comerciale şi economice cu Iranul, ci mai ales asupra vieţii poporului iranian", se precizează în comunicatul comun.

Sancţiunile economice americane vor lovi din nou Iranul, consfinţind astfel linia dură adoptată de Donald Trump după retragerea unilaterală a SUA din acordul privind dosarul nuclear iranian, în timp ce companiile europene vor fi la rândul lor serios afectate. Primul val al noilor sancţiuni va intra în vigoare marţi la ora 04:01 GMT. Sancţiunile includ oprirea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi restricţii privind achiziţiile în sectoarele auto şi aeronautic.

O a doua fază a sancţiunilor va intra în vigoare în luna noiembrie şi ea priveşte sectorul petrolier şi al gazelor naturale, dar şi tranzacţiile efectuare de banca centrală a Iranului.

Toate aceste sancţiuni au implicaţii şi asupra companiilor europene, întrucât, dacă nu încetează afacerile cu Iranul, ele riscă la rândul lor sancţiuni din partea Washingtonului, sau pentru că în cazul unor produse au nevoie de licenţe americane, cum este cazul avioanelor fabricate în Europa, dar care au şi componente produse în SUA.
Similare
RECOMANDĂRI