Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Invazie de lăcuste în Africa şi Asia. China va trimite Pakistanului o armată de ...raţe pentru a lupta cu insectele

Comunitatea internaţională ar urma să dubleze suma de bani prevăzută pentru combaterea invaziei de lăcuste în Africa de est şi în ţările din zona Golfului Persic. China a anunţat, în acelaşi timp, că va trimite Pakistanului o sută de mii de raţe, în lupta cu cea mai gravă invazie a lăcustelor din ultimele două decenii.

Directorul general al ONU pentru alimentaţie şi agricultură a cerut finanţare sporită pentru a combate roiurile de lăcuste din Africa de Est. Purtătorul său de cuvânt a declarat, într-o conferinţă de presă, că suma de 76 de milioane de dolari, stabilită acum o săptămână, s-a dovedit a fi insuficientă. Focarul s-a extins, iar ONU ar urma să dubleze cheltuielile.
 
„Costul acţiunii este dublat până la 138 milioane de dolari. Programul Alimentar Mondial (n.r. Agenţie specializată a ONU) a avertizat că numai costul răspunsului la impactul provocat de roiurile de lăcuste va fi de cel puţin 15 ori mai mare decât costul prevenirii acestei invazii acum."”, a spus STEPHANE DUJARRIC, purtător de cuvânt al secretarului general al ONU.
 
Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, situaţia rămâne alarmantă, în special în Kenya, Etiopia şi Somalia. În aceste ţări africane lăcustele se reproduc rapid, iar în următoarele săptămâni se aşteaptă formarea de noi roiuri. Zilele trecute s-a produs o migraţie semnificativă de roiuri în Peninsula Arabică, iar apoi pe ambele părţi ale Golfului Persic. Încă la începutul lunii, autorităţile Pakistanului au declarat stare de urgenţă pentru a proteja culturile şi a ajuta fermierii.
 
„În fiecare dimineaţă, lăcustele vin în jurul orei 08:00 şi încep să mănânce recoltele. Nu se opresc până în jurul orei 17:00. Ceea ce putem face este doar să le alungăm. Ne gândim în fiecare zi la orice nouă metodă care ne-ar ajuta să alungăm lăcustele", a spus ALI ADNA, fermier din Pakistan.
 
„Tocmai am semănat grâul, în urmă cu două zile. După ce s-a aflat despre apropierea lăcustelor, oamenii au fost nevoiţi să dezgroape seminţele de grâu. Nutreţurile pentru vaci au fost distruse. Suntem foarte îngrijoraţi”, a spus WARIS ALI, fermier din Pakistan.
 
China a anunţat că va trimite în Pakistan 100.000 de raţe pentru combaterea invaziei de lăcuste.

otrivit estimărilor, o raţă poate mânca peste 200 de lăcuste pe zi. Autorităţile de la Beijing au amintit că au folosit eficient raţele în acest scop, acum două decenii.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI