EXTERN

Instituţiile UE au ajuns la un acord privind bugetul pentru 2020. Clima, tinerii şi competitivitatea, puncte principale pentru noile alocări financiare

post-img

Consiliul şi Parlamentul European au ajuns luni seara, cu doar o oră înaintea expirării termenului privind negocierile de conciliere, la un acord privind bugetul UE pentru 2020, care se va concentra puternic pe creştere şi competitivitate, acţiune climatică şi alte priorităţi ale UE, precum securitatea şi gestionarea migraţiei.

Angajamentele totale stabilite de negociatorii din partea PE şi Consiliului se ridică la 168,7 miliarde de euro, reprezentând o creştere de 1,5% faţă de bugetul pentru anul 2019, scrie Calea Europeană.

Plăţile totale se ridică la 153,6 miliarde EUR, în creştere cu 3,4% faţă de 2019. De asemenea, 1,5 miliarde de euro au fost puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute.

Această creştere reflectă angajamentul ferm de a continua implementarea accelerată a programelor 2014-2020, obiectivul fiind asigurarea plăţilor în timp util către beneficiari şi evitarea acumulării substanţiale a cererilor de plată în următorii câţiva ani, în special în ceea ce priveşte politica de coeziune. Legat de acest subiect, reprezentantul permanent al României la UE, Luminiţa Odobescu, a confirmat că „nivelul de plăţi pentru coeziune şi agricultură a fost atins”, în urma acordului la care s-a ajuns.

Cifrele convenite se bazează pe premisa că Marea Britanie va continua să participe pe deplin la finanţarea şi implementarea bugetului UE pentru 2020.

În ceea ce priveşte obiectivele de politici, UE şi-a propus să aloce cel puţin 20% din cheltuieli pentru protecţia climei în perioada 2014-2020. Pentru a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv, Parlamentul şi Consiliul au convenit să pună un accent mai mare pe acţiunile climatice în mai multe domenii precum cercetarea şi dezvoltarea (Orizont 2020), infrastructura de transport şi energie (Facilitatea Conectarea Europei) şi acţiunea externă a UE. S-au alocat fonduri suplimentare programului LIFE al UE, care va primi 590 de milioane EUR, şi Agenţiei Europene de Mediu pentru recrutarea de personal nou care să sprijine lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pe lângă climă, bugetul de anul viitor se va concentra şi pe tineri, mai exact pe sprijinirea nevoilor lor de formare şi încadrare pe piaţa muncii. În acest sens, Iniţiativa pentru ocuparea forţei de muncă pentru tineri va fi consolidată cu 23,8 milioane de euro, urmând să fie completată cu alte 50 de milioane de euro în vara anului 2020, dacă Comisia Europeană confirmă că este necesar. În plus, programul Erasmus + va fi majorat cu 50 de milioane euro.

Astfel, bugetul UE 2020 este despre ,,continuitate”, potrivit comisarului european pentru buget, Guenter Oettinger, care a precizat că ,,va contribui la crearea de locuri de muncă, va aborda schimbările climatice şi va stimula investiţiile în toată Europa. Va investi în tineri şi va face Europa mai sigură”.