EXTERN

Ingerinţă rusă: FBI îşi exprimă ''îngrijorări serioase'' faţă de acurateţea unui memoriu republican

post-img

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a precizat miercuri că are "îngrijorări serioase" cu privire la "omisiunile" care afectează "acurateţea" unui memoriu parlamentar confidenţial ce relevă, potrivit autorilor republicani, abuzuri în supravegherea campaniei electorale a lui Donald Trump din 2016, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Comitetul pentru servicii secrete al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, prezidat de republicanul Devin Nunes, a aprobat luni seara declasificarea unui document de patru pagini, în ciuda opoziţiei Departamentului de Justiţie şi a FBI care afirmă că acest memoriu ar conţine informaţii sensibile despre operaţiunile americane de contraspionaj, notează agerpres.ro.

Însă, potrivit Reuters, miercuri, la câteva ore după această rară critică publică din partea FBI, un oficial al administraţiei Trump a spus că documentul în cauză va fi probabil făcut public joi.

"FBI a beneficiat de o oportunitate limitată de a examina acest memoriu în ziua dinaintea votului Comitetului pentru declasificare", a precizat FBI în comunicatul de miercuri. "Aşa cum am arătat în timpul analizei noastre iniţiale, avem îngrijorări serioase privind omisiuni ale unor fapte care afectează fundamental acurateţea memoriului", arată FBI.

FBI a refuzat să spună dacă directorul Christopher Wray, care a văzut memoriul în weekend, a aprobat comunicatul, scrie Reuters. Trump l-a numit pe Wray la conducerea instituţiei după demiterea directorului James Comey, în luna mai a anului trecut.

Republicanul Devin Nunes a respins, într-o declaraţie emisă miercuri, ca fiind "false", obiecţiile Departamentului de Justiţie şi FBI faţă de declasificarea documentului.

Democraţii susţin că republicanii forţează cu desecretizarea acestui memoriu în încercarea de a compromite ancheta procurorului special Robert Mueller privind presupusele legături între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump.

După decizia de luni din Comitetul pentru servicii secrete al Camerei Reprezentanţilor, Trump are cinci zile la dispoziţie pentru a permite publicarea acestui memoriu.

Un oficial citat de Reuters a spus că documentul de patru pagini a fost transmis Casei Albe după votul de luni. Avocaţii administraţiei lucrează până la termenul limită de vineri să determine dacă o parte din memoriu ar trebui să fie redactată pentru protejarea securităţii naţionale, a spus acesta.