Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat dizolvarea Parlamentului

Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că e gata să-şi sacrifice funcţia în schimbul păcii. Zelenski a făcut promisiunea în timpul şedinţiei de învestire la care a anunţat totodată că dizolvă parlamentul de la Kiev.

În primul discurs după preluarea mandatului, Volodimir Zelenski a declarat că restaurarea păcii în Donbass e principala sa prioritate.
 
„Pentru ca eroii noştri să nu moară, sunt gata să fac totul. Sunt pregătit să-mi pierd postul ca să avem pace. Fără a ne pierde teritoriile noastre”, a declarat preşedintele Ucrainei.
 
Potrivit lui Zelenski, primul pas pentru soluţionarea conflictului cu Rusia ar putea fi schimbul tuturor prizonierilor. El a declarat că atât Donbasul, cât şi Crimeea sunt teritorii ucrainene. Noul preşedinte al Ucrainei a acuzat autorităţile statului că nu au făcut nimic pentru ucrainenii din teritoriile ocupate. În aceste condiţii, Zelenski a anunţat că dizolvă Parlamentul. Dar mai întâi el a îndemnat deputaţii să adopte câteva legi anti-corupţie. El s-a referit în special la retragerea imunităţii deputaţilor şi la pedepse pentru îmbogăţirea ilicită a funcţionarilor de rang înalt. Preşedintele Zelenski a cerut inclusiv demiterea procurorului general, şefului Serviciului de Securitate şi ministrului apărării.
 
„Veţi avea la dispoziţie două luni pentru a lua aceste decizii”, a precizat Volodimir Zelenski.
 
 „Eu dizolv Rada Supremă de legislatura a opta. Trăiască Ucraina!”, a mai adăugat Zelenski.
 
Zelenski a admis şi mai devreme că va dizolva parlamentul, acuzând deputaţii că au amânat în mod deliberat instalarea în funcţie. Noul preşedinte vrea alegeri anticipate, dar acest scenariu a devenit puţin probabil după ce vineri Coaliţia majoritară din Parlamentul ucrainean s-a destrămat prin retragerea Frontului Popular. Rada are la dispoziţie 30 de zile pentru a forma o nouă majoritate. 
Similare
RECOMANDĂRI