Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În urma alegerilor, Parlamentul din Belarus nu va avea în componenţă niciun deputat din opoziţie

Parlamentul din Belarus nu va avea în componenţă niciun deputat din opoziţie. După alegerile parlamentare de ieri, în legislativ au intrat doar partide care-l susţin pe preşedintele Alexandr Lukaşenko.

Observatorii internaţionali spun că alegerile parlamentare au fost un test pentru democraţia din Belarus. Scrutinul electoral s-a desfăşurat în contextul încercărilor preşedintelui Lukaşenko de a se apropia de Uniunea Europeană, care îi cere să renunţe la oprimarea opoziţiei şi presei. Preşedintele s-a arătat dezinteresat de concluziile observatorilor internaţionali. Aceştia au susţinut că, de la venirea lui Alexandr Lukaşenko la putere, în 1994, nu au recunoscut niciun scrutin ca fiind democratic.

„Eu nu îmi fac griji din cauza asta. Eu îmi fac griji ca alegerile să se desfăşoare conform legilor noastre şi Constituţiei. Noi organizăm alegeri - o spun pentru a câta oară – pentru ţara noastră”, a declarat Alexandr Lukaşenko, preşedintele Republicii Belarus.

Lukaşenko spune deschis că, înainte de alegeri, a sprijinit partidele pro-guvernamentale.

„Niciodată n-am ascuns că vom susţine anumiţi oameni care vor lucra constructiv în acest Parlament. Să ştiţi că aş putea fi criticat pentru asta, dar aveţi în vedere că în orice ţară cineva are grijă şi susţine un deputat sau un grup de deputaţi. Noi vorbim deschis despre asta”.

Principalii doi lideri ai opoziţiei din parlamentul trecut au fost excluşi din cursa electorală pentru scrutinul de ieri. Potrivit analiştior din Belarus, alegerile au fost deja compromise, mai ales că peste 30 la sută dintre alegători au votat cu o zi mai devreme şi în lipsa observatorilor.

„Această campanie a urmat un scenariu dur, chiar mai dur decât la alegerile parlamentare anterioare. Şi la etapa de formare a comisiilor electorale şi la etapa înregistrării candidaţilor, şi chiar la etapa agitaţiei au fost eliminaţi cei mai activi şi mai vocali oponenţi ai actualei puteri”, spune Alexander Klaskovsky, analist politic.

Analiştii mai notează că alegerile legislative din Belarus au fost o repetiţie generală a celor prezidenţiale de anul viitor, când Alexandr Lukaşenko îşi propune să candideze pentru al şaselea mandat consecutiv.
Similare
RECOMANDĂRI