EXTERN

În Carabahul de Munte continuă conflictul armat dintre Armenia şi Azerbaidjan, care a reizbucnit ieri dimineaţă, făcând victime de ambele părţi

În Carabahul de Munte continuă conflictul armat dintre Armenia şi Azerbaidjan, care a reizbucnit ieri dimineaţă, făcând victime de ambele părţi. Autorităţile de la Bacu şi Erevan se acuză reciproc de declanşarea conflictului, în timp ce comunitatea internaţională le cere părţilor beligerante să oprească luptele şi să treacă la dialog.

Ministerele de Externe ale Armeniei şi Azerbaidjanului au anunţat că ciocnirile armate au continuat azi-dimineaţă. Autorităţile azere au anunţat că au ucis şi rănit aproximativ 550 de militari armeni. Această informaţie a fost, însă, respinsă de Erevan, care a raportat 31 de morţi şi a anunţat că partea azeră ar fi pierdut peste 200 de militari. Autorităţile de la Bacu au afirmat, însă, că au pierdut mult mai puţini militari, dar au precizat că în urma atacurilor armate ale Armeniei şi-au pierdut viaţa 5 civili, iar 19 au fost răniţi. Azerbaidjanul a infirmat inclusiv declaraţiile părţii armene, care a anunţat că ar fi distrus 4 elicoptere şi 10 tancuri azere. Părţile s-au acuzat reciproc de declanşarea conflictului, în dimineaţa zilei de ieri.

ILHAM ALIEV, preşedintele Azerbaidjanului: "În această dimineaţă, forţele armate armene au tras asupra aşezărilor noastre, precum şi a poziţiilor noastre militare, folosind diferite arme, inclusiv artilerie grea, din mai multe direcţii. Ca urmare a focului inamic, există victime în rândul populaţiei civile şi militarilor noştri."

NICOL PAŞINEAN, premierul Armeniei: "Republica Artsakh (n.r. Nagorno-Karabakh) a fost atacată de forţele armate ale Azerbaidjanului dis-de-dimineaţă. Există victime şi răniţi, inclusiv în rândul populaţiei civile".

Armenia a anunţat mobilizarea tutror bărbaţilor adulţi, iar Azerbaidjanul s-a limitat, deocamdată, la mobilizarea parţială a forţelor sale armate. Între timp, comunitatea internaţională încearcă să aplaneze conflictul. UE şi OSCE au făcut apel la încetarea focului. Acelaşi mesaj l-au transmis atât Rusia, care susţine Armenia în disputa asupra regiunii Carabahului de Munte, cât şi Turcia, care sprijină Azerbaidjanul. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a discutat în acest sens la telefon cu premierul armean Nicol Pashinyan, iar preşedintele turc, Tayyip Erdogan, a vorbit cu omologul său azer, Ilham Aliev. Chiar şi Papa Francisc a îndemnat părţile beligerante la soluţionarea diferendului prin negocieri. În zona de conflict a Karabahului de Munte, ciocnirile armate dintre militarii armeni şi cei azeri au loc, periodic, de aproape 30 de ani. După căderea URSS, regiunea separatistă azeră Karabahul de Munte şi-a proclamat unilateral independenţa, fiind susţinută de Armenia. A urmat războiul din 1992 -1994 în care au murit peste 30 de mii de oameni. În urma conflictului, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Karabahului de Munte, enclavă cu majoritate armeană, care i-a fost alipită de sovietici în 1921.