Impozit pe paharele de unică folosinţă, decizie pentru finanţarea reciclării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Impozit pe paharele de unică folosinţă, decizie pentru finanţarea reciclării

Parlamentarii britanici au hotărât să impoziteze paharele de unică folosinţă. Banii astfel obţinuţi vor fi utilizaţi pentru a îmbunătăţi procesul de reciclare a acestor produse.

25 de pence, adică 28 de eurocenţi în plus pentru fiecare pahar de cafea. Măsura decisă de deputaţii britanici este deja criticată chiar şi de unii ecologişti.

Gavin Ellis, directorul unei organizaţii ecologiste: "În multe privinţe e cam nedrept, pentru că povara financiară e pusă pe umerii clientului".

Legea prevede ca până în anul 2023 să nu mai existe urmă de pahar de unică folosinţă nereciclat în Marea Britanie. Dacă obiectivul nu va fi atins, parlamentarii recomandă guvernului pur şi simplu să interzică aceste recipiente.

Phil Wild, directorul unei fabrici de reciclare: "Le ridicăm în pachete de o jumătate de tonă, adică 50.000 de pahare pe transport. (...) Ne îmbunătăţim capacitatea de prelucrare a mai multor materii prime".

Sute de milioane de pahare din hârtie sau plastic sunt aruncate anual în Marea Britanie.

Unele companii britanice au anticipat mişcarea Parlamentului şi, de ceva vreme, au preţuri mai mici pentru clienţii care vin cu propriul pahar. Reducerea ajunge şi la 50 de pence, adică peste o jumătate de euro pentru o băutură. Dar asta nu prea a dus la schimbarea lucrurilor, aşa că deputaţii britanici au conchis că taxele reprezintă un stimulent mai puternic decât reducerile.

Similare