EXTERN

Hiroshima a comemorat 73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie

post-img

Atacul nuclear asupra Hiroshimei de acum 73 de ani a fost comemorat luni într-un eveniment în care autorităţile oraşului au avertizat asupra noilor tensiuni nucleare globale şi a riscului ca tragedia din 1945 să se poată repeta, transmite EFE.

În ziua de 6 august 1945, la ora locală 08.15 (23.15 GMT), bomba atomică aruncată de bombardierul american B-29 a explodat la Hiroshima, iar trei zile mai târziu, pe 9 august, un atac similar a distrus oraşul Nagasaki.
 
Bombele nucleare lansate la Hiroshima şi Nagasaki au făcut din Japonia singura ţară care a fost atacată cu arme atomice şi au forţat la puţin timp după aceea capitularea acesteia în Al Doilea Război Mondial.
 
Primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a spus că în prezent există peste 14 mii de arme nucleare şi a subliniat că în ultimele luni s-a văzut o renaştere a naţionalismului în lume şi a unor noi tensiuni nucleare care amintesc de cele din timpul Războiului Rece.
 
De aceea, Matsui a evidenţiat importanţa tratatului de interzicere a armelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a ONU pe 7 iulie 2017, dar care nu a fost ratificat de puterile atomice, nici chiar de Japonia.
 
Acest tratat a fost descris ca o "piatră de hotar istorică" de către primarul Hiroshimei, care a lăudat totodată eforturile de stopare a tensiunilor generate de testele nucleare şi balistice ale Coreei de Nord.
 
Bomba de la Hiroshima a provocat moartea a 140 de mii de oameni în ziua bombardamentului şi în cele ce au urmat. În prezent există peste 150 de mii de supravieţuitori ai acestui atac, cu o vârstă medie de 82 de ani.
 
În cadrul evenimentului de luni, care a inclus un moment de reculegere în memoria victimelor, ţinut la aceeaşi oră când a căzut bomba de la Hiroshima în urmă cu 73 de ani, premierul japonez, Shinzo Abe, a cerut intensificarea eforturilor globale pentru a obţine o lume fără arme nucleare.
 
O comemorare similară va avea loc joi la Nagasaki, acolo unde, între alte personalităţi, este aşteptat să participe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care va sosi în Japonia marţi, scrie Agerpres.