Golf: Iranul şi-a notificat vecinii cu privire la proiectul său de securitate regională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Golf: Iranul şi-a notificat vecinii cu privire la proiectul său de securitate regională

Iranul a anunţat sâmbătă că a transmis oficial ţărilor riverane Golfului proiectul său de secritate şi cooperare regională, prezentat în septembrie la ONU, potrivit France Presse.

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, "a trimis textul integral al acestui proiect conducătorilor" ţărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) şi Irakului "şi le-a cerut să coopereze în vederea punerii sale în practică", indică un comunicat al Ministerului de Externe iranian.

CCG grupează Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Kuweitul, Qatarul şi sultanatul Oman.

Pe fondul escaladării tensiunilor în Golf între Iran şi SUA, Rouhani a prezentat în linii mari la 25 septembrie la ONU un proiect de cooperare în materie de securitate numit "Iniţiativa de pace la Ormuz" sau "HOPE" - adică "speranţa", potrivit acronimului său în limba engleză - deschis "participării ţărilor din regiune".

Relaţiile Iranului cu unele ţări din CCG sunt extrem de tensionate, în special cu Arabia Saudită şi EAU, aliate ale SUA, cărora Teheranul le reproşează intervenţia militară în Yemen împotriva rebelilor houthi, susţinuţi de Republica islamică.

La rândul său, Arabia Saudită acuză Iranul că ar fi responsabil de atacuri care au vizat în septembrie două infrastructuri petroliere majore pe teritoriul său, ceea ce Teheranul dezminte.

Pledând pentru ca statele riverane Golfului să-şi asigure ele însele securitatea, fără "ingerinţă" străină, Rouhani a repetat la ONU poziţia iraniană potrivit căreia prezenţa forţelor străine în regiune "pune în pericol pacea, securitatea şi stabilitatea".

Aceste forţe, în principal americane, dar şi franceze şi britanice, sunt desfăşurate în Kuweit, în Arabia Saudită, în Bahrein, în Qatar şi în EAU, precum şi în apele Golfului.
Similare
RECOMANDĂRI