EXTERN

Germania recurge la aviaţia militară pentru transferul pacienţilor COVID, din cauza spitalelor supraaglomerate

post-img

Germania a apelat la aviaţia militară pentru transportul mai multor pacienţi infectaţi cu Covid, aflaţi la terapie intensivă, care au fost mutaţi din Bavaria, unul dintre focarele de coronavirus din ţară, în unităţi medicale din alte landuri. Autorităţile germane au cerut ajutor în încercarea de a face faţă supraaglomerării din spitale, în contextul în care numărul cazurilor a explodat la nivel naţional. Situaţia este dramatică în Germania, iar Italia şi Franţa s-au ofert să primească bolnavi în caz de necesitate.

Un Airbus A310 al "Luftwaffe" a decolat după-amiază de pe aeroportul din Memmingen, situat în Bavaria, unul din focarele de coronavirus, spre unităţi unităţi de terapie intensivă din Renania de Nord-Westfalia, potrivit guvernului.

Avionul cu destinaţia Munster este conceput special pentru acest tip de transporturi medicale. Mai mulţi pacienţi pe brancarde au fost urcaţi la bordul aparatului. Transferuri de pacienţi între landuri germane vecine au fost deja operate de mai multe zile pentru a decongestiona unităţile spitaliceşti supraîncărcate cu noi pacienţi contaminaţi cu SARS-CoV-2. Este pentru prima oară când aviaţia militară intervine pentru a contribui la acest tip de operaţiune în Germania.

Germania a transferat pacienţi în străinătate

În noiembrie, doi pacienţi au fost transferaţi de la un spital din Bavaria pentru a fi îngrijiţi în nordul Italiei. Autorităţile regiunii italiene Lombardia, la fel ca şi cele din regiunea Grand Est în Franţa, au propus Germaniei să primească bolnavi în caz de necesitate.

Germania, care a depăşit joi pragul de 100.000 de decese din cauza COVID-19, este lovită de un virulent al patrulea val de contaminări, fiind pe punctul de a relansa dezbaterea asupra vaccinării obligatorii.

Cancelarul Angela Merkel, care va părăsi puterea în următoarele săptămâni, a apreciat joi că "fiecare oră contează" şi că "restricţii" suplimentare sunt necesare.

"Numărul de contacte trebuie să scadă, să scadă mult", a spus vineri ministrul sănătăţii, Jens Spahn, pledând pentru "anularea marilor manifestaţii şi a serbărilor", fără a preciza dacă se referă şi la sărbătorile de sfârşit de an.

"Situaţia este dramatic gravă - mai gravă decât în orice alt moment al acestei pandemii", a adăugat el.