EXTERN

Germania avertizează cu sancţiuni imediate dacă Moscova nu dă explicaţii în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi

post-img

Germania, care prezidează în prezent Consiliul Uniunii Europene, va începe discuţiile cu privire la posibile sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu va da „în următoarele zile” explicaţii cu privire la otrăvirea liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, a avertizat ministrul german de externe, Heiko Maas, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Stabilirea ultimatumurilor nu ajută pe nimeni, dar dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea a ceea ce s-a întâmplat, atunci va trebui să discutăm un răspuns cu partenerii noştri”, a declarat Heiko Maas cotidianului Bild, subliniind că dacă sancţiunile sunt adoptate, acestea trebuie să fie „selective”, scrie Calea Europeană.

Aleksei Navalnîi este internat la Berlin, unde, potrivit guvernului Angelei Merkel, medicii au stabilit „fără echivoc” că fusese otrăvit în Rusia, înainte de transfer, cu un agent neurotoxic de tip Novichok, creat în epoca sovietică în scopuri militare.

Germania şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei să facă lumină asupra otrăvirii, dar până acum autorităţile ruse au rămas impasibile.

Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, a declarat că a primit „cu o doză mare de scepticism” acuzaţiile şi a cerut Berlinului să furnizeze probe în acest sens. 

La rândul său, Heiko Maas a pus sub semnul întrebării rolul statului rus în otrăvire: „Există mai multe indicii în acest sens, acesta este motivul pentru care partea rusă trebuie să reacţioneze acum”, a spus şeful diplomaţiei germane.

„Substanţa mortală cu care a fost otrăvit Navalnîi a fost găsită în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un număr mic de persoane au acces la Novichok şi acea otravă a fost folosită deja de serviciile ruseşti pentru atacul asupra fostului agent (rus) Sergei Skripal ”, a spus Maas.

În ceea ce priveşte posibilele sancţiuni pe care europenii le-ar putea discuta, şeful diplomaţiei germane nu a exclus în totalitate proiectul gazoductului Nord Stream 2 – care se află în faza de finalizare -, conceput pentru a alimenta Germania şi Europa cu gaz rusesc, dar foarte criticat de Statele Unite pe fondul temerilor privind creşterea influenţei Kremlinului în Europa. 

„În orice caz, nu mă aştept ca ruşii să ne forţeze să ne schimbăm poziţia faţă de Nord Stream”, a subliniat Maas, reamintind consecinţele pe care le-ar avea anularea acestui proiect şi îndemnând să nu se „reducă” dezbaterea privind sancţiunile la această problemă.

Cazul Navalnîi datează din 20 august, când liderului opoziţiei ruse i s-a făcut rău în timpul unui zbor dinspre Siberia spre Moscova. Acesta a fost internat iniţial în oraşul rus Omsk, dar, două zile mai târziu, la îndemnul familiei sale, a fost transferat la spitalul Charité din Berlin, unde s-a constatat otrăvirea acestuia.