EXTERN

Gaze lacrimogene la Salonic, împotriva manifestanţilor care condamnă proiectul de acord referitor la numele statului vecin, Macedonia

post-img

Amplă demonstraţie la Salonic, dispersată de poliţie prin împrăştierea de gaze lacrimogene. Oamenii au ieşit în stradă să condamne proiectul de acord referitor la numele statului vecin, Macedonia, dar şi să protesteze faţă de politica economică a guvernului. Violenţele au avut loc înainte de discursul premierului Alexis Tsipras, prezent în Salonic, la Târgul internaţional.

Peste 16.000 de oameni au manifestat, sâmbătă, la Salonic, împotriva proiectului de acord referitor la numele Macedoniei vecine dar şi faţă de politica economică a guvernului.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii. Postul public de televiziune a difuzat imagini cu poliţişti care urmăresc demonstranţi, pe străzile din oraş.

Protestele au precedat discursul premierului grec, Alexis Tsipras, care a promis că va reduce impozitele şi va majora salariul minim pentru a sprijini relansarea economică şi a demara 'renaşterea' ţării, după opt ani de austeritate.

La Salonic are loc Târgul internaţional unde, tradiţional, este anunţată în fiecare an politica economică a guvernului.

La jumătatea lunii august, Grecia anunţa oficial încheierea crizei. Austeritatea a presupus tăieri bugetare drastice, scăderea salariilor şi pensiilor.

Economia ţării şi-a revenit în ultimii ani, dar este cu 25% mai slabă comparativ cu perioada dinainte crizei.

Criza globală financiară a lovit Grecia în 2010. De atunci, a primit 289 de miliarde de euro sub formă de ajutor, cea mai mare asistenţă financiară acordată vreodată unui stat. Bani pentru care va avea nevoie de multe decenii ca să-i returneze.