EXTERN

Gardurile care salvează economia. Fermierii din Australia îşi apără oile de câinii dingo

Fermierii australieni înregistrează de câţiva ani buni pierderi din cauza secetei. Dar cele mai mari pagube le-au produs câinii sălbatici care au devorat, ani la rând, mieii neajutoraţi. Planul naţional de împrejmuire a proprietăţilor dă roade, iar crescătorii de oi de la Antipozi au speranţa că numărul animalelor va creşte astfel considerabil.

În urma cu un an, dimineaţa nu puteai privi aceste pajişti. În fiecare noapte, câinii dingo făceau un adevărat carnagiu.

Ucideau fără milă sute de miei. Mai mulţi fermieri din nord-estul Australiei au decis să ridice un gard şi ideea lor se pare că a fost bună.

Ben Banks, unul dintre beneficiarii gardului, crede că anul acesta o treime din miei vor ajunge la maturitate ceea ce este o adevărată binefacere pentru o proprietate afectată sever de seceta din ultimii 5 ani.

Din aceasta cauza, dar şi din cauza câinilor sălbatici numărul oilor din Queensland a scăzut cu 70 de procente.

Nemaiavând de lucru oamenii au părăsit regiunea. Este pentru prima oară în ultimii ani când la cel mai important liceu de acolo s-au reluat cursurile pentru oierit.

E nevoie de mână calificată pentru tunderea oilor; lâna australiană este renumită în întreaga lume.

Au apărut tinerii care îşi suflecă mânecile şi se duc la muncă şi câştigă binişor din oierit. Banii câstigaţi de ei sunt cheltuiţi tot aici, în comunitate.

Îngrăditul este o practică nouă pentru australieni. Ben Banks a cheltuit o jumătate de milion de dolari pe gardul lui.

Guvernul le-a venit însă în ajutor fermierilor din nord estul Australiei cu o investiţie de 30 de milioane de dolari.

Ecologiştii spun că soluţia împrejmuirilor are un impact negativ asupra vieţii sălbatice, dar autorităţile locale se gândesc la bunăstarea comunităţii aşa că vor mai investi în garduri încă 7 milioane.