EXTERN

FOTO/VIDEO. După Siberia, incendiile fac ravagii şi în Amazon. Fumul negru ajunge la mii de kilometri depărtare

post-img

Incendiile fac ravagii într-un ritm record în pădurea Amazoniană din Brazilia. Fenomenul ar putea avea un impact devastator în lupta împotriva schimbărilor climatice, anunţă oamenii de ştiinţă.

Brazilia se confruntă în ultima perioadă cu un  număr extrem de mare de incendii de păduri şi vegetaţie. Circa 72.000 de focare au fost în acest an, în creştere cu 84% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar mai mult de jumătate din focare au fost înregistrate în Amazon, scrie BBC.




Potrivit presei străine, numai în ultimele zile au fost peste 9.500 de incendii, majoritatea în regiunea Amazonului.



Imaginile din satelit au arătat cel mai nordic stat din Brazilia, Roraima, acoperit de fum întunecat.

Fumul a ajuns până la Sao Paulo, la mai mult de 1.700 de mile distanţă. Imaginile din oraş arată cerul negru în mijlocul zilei, soarele fiind acoperit de fum şi cenuşă.



Fumul a acoperit aproape jumătate din Brazilia şi ajunge chiar şi în ţările vecine Peru, Bolivia şi Paraguay, scrie CNN.

Incendiile de vegetaţie sunt un lucru aproape că obişnuit în sezonul uscat în Brazilia, însă majoritatea sunt provocate de fermierii şi crescătorii de bovine, care folosesc focul pentru a curăţa terenurile, scăpând flăcările de sub control.



Ecologiştii avertizează de o bună vreme asupra pericolului la care este supus Amazonul, acuzând preşedintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, un preşedinte pro-business, de punerea în pericol a pădurilor. Aceşti îl acuză de relaxarea autorităţilor la capitolul mediului şi de încurajarea defrişărilor.

Politicile de mediu ale lui Bolsonaro au fost controversate încă de la început. Fost căpitan de armată, Bolsonaro a făcut promisiuni de campanie pentru refacerea economiei prin explorarea potenţialului economic al Amazonului.

Cu doar câteva săptămâni în urmă a fost prezentate date din satelit care arătau că defrişările sunt cu 88% mai mari decât acum un an, iar Bolsonaro a spus că sunt doar minciuni.

Amazonul este numit „plămânii planetei”, fiind responsabil de producerea a 20% din oxigenul atmosferei Pământului. Pădurile Amazonului sunt considerate vitale în încetinirea încălzirii globale.




Citeşte şi: 
 

Savanţi: Restabilirea pădurilor arse în Siberia va dura peste o sută de ani. În prezent sunt active peste 450 de focare