EXTERN

Fost şef al Serviciului britanic de supraveghere a comunicaţiilor: Rusia provoacă „haos" în spaţiul cibernetic

post-img

Rusia provoacă „haos" în spaţiul cibernetic şi trebuie luate măsuri împotriva ei dacă va continua să submineze instituţiile democratice din Occident, a declarat luni fostul şef al Agenţiei britanice de supraveghere a comunicaţiilor GCHQ, Robert Hannigan.

Întrebat de BBC dacă autorităţile ruse reprezintă o ameninţare la adresa proceselor democratice, Hannigan, care a demisionat în martie, a răspuns pozitiv, adăugând că „în spaţiul cibernetic se înregistrează un volum disproporţionat de haos provenit din activitatea de stat a Rusiei".

Potrivit fostului înalt responsabil britanic, „în cele din urmă va trebui să se ia măsuri împotriva activităţii de stat a Rusiei şi să i se arate că este inacceptabil", „nu neapărat prin contraatacuri în plan informatic, deşi poate va fi necesar la un moment dat în viitor, ci prin sancţiuni şi alte măsuri". Trebuie „stabilite nişte linii roşii şi să i se spună că acest comportament este inacceptabil", a explicat el, citat de agerpres.ro.

Rusia neagă acuzaţiile unor guverne şi servicii de informaţii conform cărora s-a aflat în spatele mai multor atacuri informatice ce au vizat ţinte comerciale şi politice din întreaga lume, inclusiv recentele campanii prezidenţiale din SUA şi Franţa.

Robert Hannigan a salutat faptul că preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au evocat public acest subiect, după ce în mai, la prima sa întâlnire, la Paris, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, noul şef al statului francez a afirmat că două organizaţii media ruse finanţate de stat au încercat să-i destabilizeze campania, iar săptămâna trecută liderul Serviciului german de informaţii interne a declarat că se aşteaptă ca Rusia să încerce să influenţeze alegerile legislative din septembrie.

Pe de altă parte, Hannigan a recomandat guvernelor să mai aştepte pentru a vedea cum funcţionează grupul global de combatere a extremismului online creat de companiile Facebook, YouTube, Twitter şi Microsoft, înainte de a adopta noi legi în acest scop. „Legislaţia este doar ultima soluţie, pentru că, să fim sinceri, extremismul este foarte greu de definit legal şi se poate dezbate la nesfârşit în instanţă dacă un video încalcă sau nu anumite prevederi", a menţionat el.

La rândul ei, consiliera prezidenţială rusă Svetlana Lukaş a afirmat luni într-o conferinţă de presă la Moscova că „probabil" va mai întârzia crearea unei unităţi de securitate cibernetică ruso-americane, discutată de Vladimir Putin cu preşedintele american, Donald Trump, săptămâna trecută la summitul G20 de la Hamburg. „Probabil, Trump nu este gata încă pentru această activitate comună, în actuala etapă", a spus consiliera rusă.

Svetlana Lukaş a precizat că cei doi lideri au discutat timp de 40 de minute, la Hamburg, despre securitatea informatică şi nu a exclus ca, în cele din urmă, să se creeze o comisie comună pentru securitate cibernetică în cadrul unui efort susţinut de ONU.