EXTERN

Forumul Economic Mondial de la Davos 2018. Viitorul Uniunii Europene, unul dintre subiectele dezbătute

post-img

Peste 300 de lideri politici din întreaga lume, între care 70 de şefi de stat şi de guvern, 1900 de directori de companii, sute de analişti financiari şi media au participat în aceste zile la Davos la Forumul Economic Mondial. O reuniune de elită la care s-au stabilit proiecţiile strategice ale anului. Cei mai influenţi oameni ai lumii s-au cunoscut şi mai bine într-un decor de basm.

Lideri din întreaga lume, de la preşedintele Donald Trump la cel din Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, au venit la Davos.

Cerul Elveţiei a fost sufocat de avioane şi elicoptere, au fost instalate filtre de securitate, detectoare de metale şi lunetişti peste tot.

Peste 11 milioane de doalri a costat securitatea reuniunii. Biletul de acces la Davos a plecat de la 20.000 de dolari. Pentru reprezentanţii de vârf ai statelor a fost suficientă invitaţia din partea organizatorilor.

Polonia a venit cu premierul şi şeful Băncii Centrale, Ungaria, Ţările Baltice şi Ucraina au avut delegaţii consistente.

Viitorul UE a fost unul dintre subiectele dezbătute. Preşedintele Franţei a pledat pentru un plan pe 10 ani, care să facă din Europa o putere. Statele membre să-l aplice cu viteze diferite, astfel încât cei care nu doresc să meargă mai repede să nu-i oprească pe cei ambiţioşi. Principalele puncte ale planului: sectorul energetic, tehnologia digitală, migraţia şi investiţiile.

Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată, a fost tema reuniunii de la Davos. Dezbaterile au vizat viitorul capitalului bancar, expansiunea băncilor digitale, riscuri  financiare sau mizele geostrategice în contextul Brexit. Confruntarea virulentă se dă între tendinţele globalizării, unde China pare a fi liderul, şi strategiile neoprotecţioniste. China este secondată de Rusia, care îşi extinde rapid prezenţa pe piaţa de armament şi în zona de conflict.

De cealaltă parte, SUA vor prin strategia Trump să relanseze doctrina de protejare a intereselor economice naţionale prin măsuri politice şi administrative.