EXTERN

Faliment răsunător în turism. Agenţia Thomas Cook s-a prăbuşit. Sute de mii de turişti sunt blocaţi în staţiuni şi aeroporturi din întreaga lume

Operatorul britanic de turism Thomas Cook a intrat în faliment. Negocierile de ultimă oră pentru salvarea celei mai vechi firme de turism din lume au eşuat. Sute de mii de turişti sunt blocaţi în staţiuni şi aeroporturi din întreaga lume. Guvernul britanic a început o uriaşă operaţiune de repatriere a cetăţenilor săi surprinşi în vacanţă. Mai multe ţări evaluează în regim de urgenţă situaţia.

Autoritatea britanică pentru aviaţie a anunţat că efectele acestui faliment răsunător din turism sunt imediate. Guvernul Marii Britanii a închiriat zeci de avioane şi a declanşat cea mai mare operaţiune de repatriere pe timp de pace după Al Doilea Război Mondial. Agenţia Thomas Cook are 600.000 de clienţi în vacanţă. Rezervările au fost anulate.

“În pofida eforturilor uriaşe din ultimele luni şi a negocierilor intense din ultimele zile nu am reuşit să ajungem la o înţelegere care să ne salveze afacerea. Ştiu că acest rezultat va avea un efect devastator pentru multă lume şi va provoca nelinişte, stres şi probleme. În primul rând, vreau să-mi cer scuze faţă de cei 21.000 de colegi, care sunt devastaţi. Îmi cer scuze faţă de clienţii noştri, care se află acum în vacanţă şi faţă de cei care au rezervări pentru lunile următoare”, a declarat Peter Fankhauser, director executiv al firmei Thomas Cook.

150.000 de turişti surprinşi în vacanţă de falimentul agenţiei Thomas Cook sunt britanici şi 300.000 germani, potrivit evaluărilor. Rezervările au fost anulate, aşa că în staţiuni şi pe multe aeroporturi din lume este haos. Mai multe ţări evaluează situaţia în regim de urgenţă. În Spania sunt cozi pe aeroporturi şi se aşteaptă informaţii. Grecia a anunţat că are pe teritoriul său 50.000 de turişti ai agenţiei Thomas Cook, iar Turcia elaborează în regim de urgenţă un plan de criză împreună cu operatorii locali de turism.