EXTERN

Europa se confruntă cu riscul atacurilor cibernetice asupra obiectivelor civile şi militare

post-img

Atacurile cibernetice pot viza o gamă largă de lucruri: portofelele electronice, spitalele, centralele electrice, sistemele de control al traficului aerian şi structura militară. Un raport solicită statelor membre să-şi intensifice capacităţile de apărare cibernetică şi să colaboreze mai strâns.

Raportorul Urmas Paet (ALDE, Estonia): "Problema crucială este că apărarea cibernetică este responsabilitatea statelor membre. Ceea ce poate face UE este să le îndemne să coopereze mai bine, să aibă mai multe structuri unificate pentru a combate criminalitatea informatică şi atacurile cibernetice, să fie pregătite să acţioneze dacă este necesar şi să ofere o platformă de cooperare cu NATO şi ţările terţe. Securitatea cibernetică este internaţională şi interconectată; în cazul în care un stat membru este foarte slab, acesta ar putea, din păcate, să facă rău tuturor celorlalte.

Rolul UE este acela de a încuraja statele membre să creeze structuri similare - care ar facilita cooperarea - şi să le încurajeze să împărtăşească informaţii, să ia în considerare imaginea globală a Europei. De exemplu, avem nevoie de 100.000 sau mai mulţi experţi sau specialişti care să poată aborda atacurile cibernetice", a conchis raportorul din Parlamentul European Urmas Paet.