EXTERN

Europa Azi. Principalele evenimente din Uniunea Europeană care au marcat ziua de azi

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al evenimentelor derulate astăzi în Uniunea Europeană.

DECLIN ISTORIC AL PIB-ULUI U.E.

PIB-ul Uniunii Europene a înregistrat în trimestrul al doilea al anului cea mai drastică scădere din ultimul sfert de secol. Potrivit Oficiului European de Statistică, în aprilie, mai şi iunie, PIB-ul a scăzut cu aproximativ 12% faţă de primele trei luni ale acestui an. Cel mai sever declin, de peste 18 la sută, a fost înregistrat în Spania, urmată de Portugalia şi Franţa, ţări în care PIB-ul a scăzut cu 14 la sută.  Lituania a avut cel mai redus declin al PIB-ului, de doar 5 la sută. Germania, cea mai puternică economie a UE, PIB-ul s-a contractat cu 10% în trimestrul al doilea al anului 2020.

B.C.E. CONTINUĂ SUSŢINEREA ECONOMIEI U.E.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va continua, cel puţin încă un an, să cumpere masiv obligaţiuni pentru a sprijini redresarea economiei. Mai mult, în încercarea de a salva economia blocului comunitar, instituţia plăteşte băncile pentru ca acestea să acorde credite. Acest plan de susţinere economică în valoare totală de 1.350 miliarde euro ar urma să fie prelungit până în luna iunie a anului viitor.

SANCŢIUNI ALE U.E. PENTRU ATACURI CIBERNETICE

Consiliul Uniunii Europene a impus sancţiuni împotriva a patru ruşi şi doi chinezi responsabili de atacuri cibernetice îndreptate împotriva blocului comunitar. Cei patru cetăţeni ruşi, membri ai Serviciul de Informaţii al armatei ruse, sunt acuzaţi pentru o tentativă de piratare a sistemului informatic al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Cei doi cetăţeni chinezi au atacat, la rândul lor, sistemele informatice ale unor companii multinaţionale, inclusiv europene. Persoanele sancţionate nu pot intra în Uniunea Europenă şi nici nu pot deţine active pe teritoriul blocului comunitar.

REPOZIŢIONARE A TRUPELOR SUA ÎN EUROPA

Cel puţin o mie de militari americani vor fi desfăşuraţi în Polonia. Anunţul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Varşovia, la două zile după declaraţia Pentagonului privind retragerea a 12.000 de soldaţi americani din Germania şi dislocarea lor în alte ţări europene ale NATO. Secretarul american al Apărării a declarat că repoziţionarea trupelor e menită să descurajeze Rusia, însă preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că retrage o parte a militarilor din Germania pentru că Berlinul alocă prea puţin bani domeniului apărării.

UN NOU ŞEF AL MISIUNII REPUBLICII MOLDOVA LA U.E.

Ambasadorul Daniela Morari a devenit oficial Şef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe şi Integrării Europene, Morari şi-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În timpul unei convorbiri bilaterale, ambasadorul Republicii Moldova a subliniat că priorităţile mandatului său vor fi implementarea eficientă a Acordului de Asociere cu UE şi participarea constructivă a Republicii Moldova în Parteneriatul Estic.