EXTERN

Europa azi: Germania bănuieşte că Rusia ar ascunde adevărul, în cazul otrăvirii opozantului rus Alexei Navalnîi

Comisia Europeană şi-a exprimat azi îngrijorarea faţă de arestările unor activişti politici în Belarus. Peter Stano, purtător de cuvânt al executivului comunitar, a declarat că Uniunea Europeană ştie despre presupusele răpiri ale Mariei Kolesnikova şi altor lideri ai opoziţiei belaruse. UE urmează să impună, în scurt timp, sancţiuni împotriva mai multor demnitari belaruşi, responsabili de fraudarea recentelor alegeri prezidenţiale şi de reprimarea protestelor. Polonia şi ţările baltice au declarat deja "persona non-grata" zeci de oficiali de la Minsk.

GERMANIA BĂNUIEŞTE CĂ RUSIA AR ASCUNDE ADEVĂRUL

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a respins afirmaţiile diplomaţiei ruse, care a acuzat Germania că ar întârzia investigarea otrăvirii opozantului rus Alexei Navalnîi, aflat în comă într-un spital din Berlin. Într-o emisiune TV, Maas, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a reamintit că Germania a acceptat deja solicitarea Moscovei de a investiga cazul în comun. Potrivit ministrului german, învinuirile aduse Germaniei ar putea însemna că Rusia are ceva de ascuns, mai ales e singura ţară care putea deţine agentul neurotoxic "Noviciok", depistat de medicii germani în corpul lui Navalnîi.

IMPAS ÎN NEGOCIERILE POST-BREXIT
Guvernul de la Londra şi-a confirmat azi intenţia de a modifica, prin lege, compromisurile la care a ajuns, la începutul anului, cu Uniunea Europeană în legătură cu Irlanda de Nord, în cadrul Brexitului. Potrivit înţelegerilor iniţiale, această provincie britanică ar trebui să respecte unele reguli ale UE şi după perioada de tranziţie, care se va încheia pe 31 decembrie. UE insistă asupra acestei prevederi pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a preîntâmpina tensiunile în această regiune. Mai mult, Bruxelles-ul vrea ca în schimbul unui acord de liber schimb, tot Regatul Unit să aplice anumite norme ale UE pentru a combate concurenţa neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană.



AVERTISMENT PRIVIND RĂSPÂNDIREA EPIDEMIEI
Spania trece prin "al doilea val" al epidemiei de COVID-19, care ar putea ajunge în restul Europei în următoarele zile, avertizează un studiu realizat de un spital şi o universitate din regiunea Catalonia. Potrivit cercetării, efectul barurilor şi restaurantelor ar putea avea repercusiuni uriaşe în evoluţia epidemiilor, unde măsurile preventive – cum ar fi distanţarea fizică şi folosirea măştii de protecţie – se respectă mult mai puţin decât în alte circumstanţe. În opinia experţilor, lipsa măsurilor de protecţie ar putea duce la creşterea numărului de îmbolnăviri până la nivelul din luna martie.

CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICĂ, AFECTAT DE RESTRICŢII
Din cauza măsurilor antiepidemice, consumul de energie electrică în UE a înregistrat, în luna iunie, cea mai puternică scădere din ultimii patru ani. Potrivit datelor Eurostat, închiderea instituţiilor de învăţământ, întreprinderilor industriale, restaurantelor şi hotelurilor a dus la o scădere de aproape opt la sută a consumului de energie electrică. Cel mai puţin au consumat Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Portugalia şi Finlanda. România e între ţările care au înregistrat scăderi ale consumului de curent electric de până la 5 la sută.