EXTERN

Europa azi - evenimentele care au ţinut capul de afiş în Uniunea Europeană

TVR MODLOVA vă oferă un scurt rezumat al evenimentelor care au ţinut astăzi capul de afiş în Uniunea Europeană.

CONSILIUL UE A NUMIT PROCURORII EUROPENI

Consiliul UE a numit procurorii Parchetului European, care va fi condus de Laura Codruţa Kövesi. România va fi reprezentată de Cătălin-Laurenţiu Borcoman. El e unul dintre cei 14 procurori europeni care vor supraveghea, timp de 6 ani, anchetele penale împreună cu procurorul-şef european. Parchetul European a fost înfiinţat ca organism independent al UE, responsabil cu investigarea şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale blocului comunitar. Procurorii europeni vor investiga, în special, fraudele transfrontaliere şi cazurile de corupţie, inclusiv deturnările fondurilor europene destinate anumitor proiecte. Parchetul va avea sediul la Bruxelles şi îşi va începe activitatea la sfârşitul anului.

FACEBOOK REFUZĂ SĂ OFERE DATE SENSIBILE

Facebook refuză să ofere Comisiei Europene informaţii private despre angajaţii săi. Gigantul reţelelor de socializare a acţionat în judecată executivul european, care investighează compania pentru presupuse practici anticoncurenţiale. Facebook aminteşte că a transmis, deja, în acest an peste 300.000 de documente, însă consideră nejustificată solicitarea unor informaţii personale extrem de sensibile, care nu au legătură cu ancheta. E vorba de informaţii medicale, financiare sau despre familiile angajaţilor. UE anchetează încălcarea legilor privind concurenţa de către platformele digitale dominante, într-o perioadă de impas în negocierile internaţionale privind taxarea lor.

SCUTIŢI DE PLATA DIVIDENDELOR

Banca Centrală Europeană a scutit creditorii din zona euro de plata dividendelor, până la sfârşitul acestui an. Instituţia bancară le-a permis, în acelaşi timp, să-şi folosească rezervele de lichidităţi şi de capital pentru a depăşi efectele economice negative ale pandemiei de COVID-19. Iniţial, Banca Centrală Europeană le-a solicitat băncilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni, cel puţin până în luna octombrie. Totodată le-a îndemnat să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.

PROGNOZĂ ÎN CREŞTERE A ACŢIUNILOR EUROPENE

Acţiunile europene ar putea creşte cu 10% datorită măsurilor de stimulare din Uniunea Europeană. Potrivit unei analize a băncii de investiţii Morgan Stanley, decizia liderilor UE de a atrage 750 de miliarde de euro de pe pieţele financiare "schimbă jocul" pentru Europa în tratarea actualei crize economice. Instituţia subliniază condiţiile prielnice pentru performanţa acţiunilor europene cu 10% peste cea a restului acţiunilor la nivel global. Aceiaşi analişti economici anticipează o performanţă superioară a acţiunilor europene inclusiv faţă de cele din Statele Unite.

SPRIJIN PENTRU COMPANIILE AERIENE

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor oferit României în valoare de un milion de euro pentru companiile aeriene care reiau zborurile spre şi de pe aeroportul Oradea. Acest aeroport joacă un rol important în conexiunea aeriană regională şi internaţională a ţării. Sprijinul financiar va fi acordat sub formă de subvenţii directe acordate tuturor operatorilor aerieni interesaţi. Banii sunt oferiţi pentru redresarea economică a companiilor aeriene din regiune, în contexul pandemiei de Covid-19.